Hyppää sisältöön

Joulu kaikilla aisteilla

Joulu kaikilla aisteilla. Oppilas ja pipari.

Joulun mausteiset tuoksut ja maut houkuttelevat koululaiset ja opettajat tutustumaan ruokaperinteisiin. Innostava ruokakasvatus onkin helppo aloittaa ruokavuoden sesongeista ja juhlista. Tässä tulee muutama vinkki oppitunneille, joilla otetaan kaikki aistit käyttöön ja tutustutaan joulun ruokiin.

Innostava ruokakasvatus onkin helppo aloittaa ruokavuoden sesongeista ja juhlista.

Makukoulu (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)on aistilähtöinen ruokakasvatusmenetelmä, joka soveltuu hyvin alakoulun oppitunneille: esimerkiksi ympäristöoppiin, äidinkieleen, musiikkiin ja kuvaamataitoon. Myös kouluruokailun mahdollisuudet kannattaa hyödyntää. Yleensä oppilaat innostuvat makukoulun toiminnallisista ja hauskoista tehtävistä.

Maistuvan koulun joulu

1. Miltä joulu tuoksuu? Keskustellaan joulun tuoksuista. Hajupurkkeihin voi piilottaa joulumausteita: kardemummaa, kanelia, neilikkaa, appelsiinia, pomeranssia, inkivääriä.

2. Miltä joulu tuntuu? Piparimuotteja ja muita leivontatarvikkeita tunnustelupusseissa tai peitetyin silmin. Voi tunnustella myös mausteita: neilikkaa, kanelitankoa, tähtianista, inkivääriä tai joulujuureksia: lanttua, porkkanaa, punajuurta (lanttua voi myös maistaa pieninä paloina, jos lapset eivät ole maistaneet).

3. Miltä joulu maistuu? Maistellaan jotain suolaista ja makeaa jouluista ruokaa: pieninä paloina maustekakkua ja esimerkiksi silliä joululimpun päällä. Perinteisiä joulun pikku syötäviä ovat myös erilaiset pähkinät (allergiat huomioitava) ja kuivatut hedelmät tai tuoreet eksoottiset hedelmät, joita voi pilkkoa maisteltaviksi.

Maistelutehtävän voi hyvin tehdä kouluruokailun yhteydessä, kun tarjolla on jouluruokaa. Tutustutaan ensin ruokalistaan ja keskustellaan tarjottavista ruuista. Mitkä ovat tuttuja oppilaille, mitkä eivät? Ruokailussa tai sen jälkeen keskustellaan siitä, miltä jouluruoka maistui, mitä makuja löytyi. Maistoiko joku jotain uutta ruokaa?

4. Miltä joulu kuulostaa?

Lauletaan ruoka-aiheisia joululauluja esimerkiksi: Joulu on taas, Nisse-polkka, Tonttujen jouluyö.

Kuunnellaan/luetaan joulusatu, jossa kuvataan herkullisesti jouluruokia. Esimerkiksi Astrid Lindgrenin kirjoista:

  • Vaahteramäen Eemeli: Eemelin kootut metkut ja luku ”Maanantai, joulukuun kuudeskolmatta, jolloin Eemeli järjesti Kissankulmassa ison tanttarallan ja pyydysti Komentooran sudenkuoppaan”
  • Melukylän lasten joulu

5. Miltä joulu näyttää? Askarrellaan piparin näköisiä joulukoristeita.

Leivotaan pipareita tai joulutorttuja. Tai koristellaan valmiita piparkakkuja sokerikuorrutteilla ja koristeilla. Ja tietysti maistellaan myös!

Makoisaa joulua!

Teksti: Silja Varjonen ja Soili Soisalo, Ruokakasvatusyhdistys Ruukku ry