Hyppää sisältöön

Lapsen ruoka-allergiat koulussa

allergiat, kouluruoka, kouluruokailu, ruokakasvatus, ruokavalio

Mukava ja turvallinen ruokailuhetki myös allergisille

Epäsopivan ruuan aiheuttamat oireet tekevät ruokailutilanteesta epämukavan, jolloin myös ruokasuhde voi kärsiä. Ruuan aiheuttamat vaikeat allergiset oireet voivat aiheuttaa pelkoja syömistä kohtaan. Lapsen ruoka-allergiat tulee ottaa kouluissa tosissaan, ja taata turvallinen ruokailu, mikä edesauttaa myös lapsen hyvän ruokasuhteen kehitystä.

Ruoka-allergiselle tarjotaan omaan ruokavalioon sopiva, ravitsemuksellisesti monipuolinen koululounas. Vaikeasti ruoka-allergisella on hyvä olla oma vastuuaikuinen ruokailuun ja oma merkitty paikka ruokalassa, kuitenkin siten, ettei häntä eristetä muista ruokailijoista. Ruokailu on myös sosiaalinen tapahtuma. Lisäturvaa tuo, kun kaikki pesevät kätensä sekä ennen ruokailua että sen jälkeen, jotta ruuan allergeenit peseytyvät pois.

Hyvät toimintatavat luokkaan

Opettajan on hyvä miettiä etukäteen, millaiset toimintatavat luokassa on oppilaiden kotoa tuomien herkkujen ja erityispäivien tarjottavien suhteen. Hyödynnä Maistuvan koulun kuvallinen materiaali koululaisten eväistä. Kuvassa on huomioitu pähkinäallergiat. Varsinkin, jos ryhmässä on vaikeasti oireileva allerginen, voi olla turvallisinta kieltää kotoa tuodut, kaikille jaettavaksi tarkoitetut ruuat. Toinen vaihtoehto on varata allergiselle oppilaalle hyvin säilyvää herkkua opettajan kaappiin. Juhlapäiviä voi juhlistaa myös ilman herkkuja: mukava ohjelmanumero tai yhteinen leikki luo juhlatunnelmaa!

Ruoka-allergioiden yleisyys

Lapsista 3–9 prosentilla on diagnosoitu ruoka-allergia. Mille tahansa ruoka-aineelle voi olla allerginen. Moni varhaislapsuuden allergia väistyy kouluikään mennessä, mutta eivät kaikki. Oireet ovat yksilöllisiä ja vaihtelevat lievästä suunkutinasta henkeä uhkaavaan anafylaktiseen reaktioon. Suurin osa allergisista saa lieviä, mutta epämiellyttäviä oireita. Eniten ruoka-allergioita on maidolle, kananmunalle, vehnälle ja muille viljoille, pähkinöille ja kalalle. Näissä allergioissa ruuan aiheuttamat oireet voivat olla vaikeitakin. Ruoka-aineen välttämisen taso riippuu oireista.

Mikä on ristiallergia?

Moni siitepölyallerginen saa oireita joistain ruoka-aineista, joiden proteiinirakenne muistuttaa siitepölyn proteiinia. Tässä ns. ristiallergiassa elimistö luulee omenaa koivun siitepölyksi. Koivuallerginen voi saada yleensä lieviä oireita mm. yhdestä tai useammasta näistä: raaka peruna tai porkkana, paprika, palsternakka, tomaatti, selleri tai kypsentämättömät hedelmät kuten omena, päärynä, luumu, kiivi, persikka tai pähkinät ja manteli tai jotkin mausteet kuten pippurit, kaneli, inkivääri, kumina, kurkuma ja sinappi. Oireita tulee vähemmän, jos ruoka-ainetta kypsentää tai muuten käsittelee, joskin pähkinöiden, manteleiden, sellerin ja mausteiden kohdalla käsittelyllä ei ole oireita vähentävää vaikutusta.

Mitä opettajan pitää tietää anafylaksiasta?

Anafylaksia on harvinainen allerginen reaktio, joka etenee nopeasti useassa eri elimessä ja on hengenvaarallinen. Ensiapuna on reiden ulkosyrjään pistettävä kertakäyttöinen adrenaliini-injektori. Anafylaksian saanut kantaa mukanaan reseptillä ostettua yhtä tai useampaa injektoria. Adrenaliini-injektorin käyttö on kansalaistaito, joka voi pelastaa hengen. Katso video anafylaksiasta ja adrenaliini-injektorin käytöstä: https://vimeo.com/pirkanmaanallergia (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)

Adrenaliini-injektorin käyttö on kansalaistaito, joka voi pelastaa hengen.

Harjoitusinjektorilla voi opetella ensiavun tositilanteen varalle. Kysy harjoitusinjektoria lainaan paikallisesta allergia- ja astmayhdistyksestä tai osta apteekista. Lisätietoa anafylaksiasta: www.allergia.fi/allergia/anafylaksia/ (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)

Valmiit materiaalit apuna

Jos koulussa leivotaan, myös ruoka-allergiselle kannattaa tarjota mukavia leivontakokemuksia. Valitaan kaikille sopiva resepti, puhdistetaan leivontapaikka, käytetään puhtaita välineitä ja avaamattomia pakkauksia. Hyviä reseptejä löytyy osoitteesta: www.erimenu.fi (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.). Erimenu on ammattilaisten ylläpitämä, käyttäjälleen maksuton palvelu, jossa voi suodattaa reseptejä valmiilla tai omilla ruokavalioilla. Reseptejä on jo tuhat, ja uusia reseptejä tuotetaan käyttäjien toiveiden ja tarpeiden mukaan.

Erimenuun on tuotettu tulostettavaa materiaalia ruoka-allergia-arjen tilanteisiin. Sieltä löytyvät mm. ruoka-allergiarastit ja linkki (ylä)koululaisten netissä täytettävään ruoka-allergiavisaan (https://forms.gle/XKKZqcdmNJEyYt4y8 (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)). Katso materiaalit sivulta: www.erimenu.fi/julisteita (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)

Kirjoittajat:

Ruoka-allergiatoiminnan asiantuntija Ilona Mähönen ja kehittämispäällikkö Jonna Nurminen, Pirkanmaan Allergia- ja Astmayhdistyksestä

Lähteitä ja lisätietoja

www.allergia.fi/allergia/ruoka-ja-juoma (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)

www.allergia.fi/allergia/ruoka-ja-juoma/ristiallergiat/ (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)

Ruoka-allergioista ja anafylaksiasta järjestetään koulujen ammattilaisillekin sopivia tietoiskuja ja luentoja. Tarjolla on myös tallenteita. Ota seurantaan Erimenun ja Pirkanmaan Allergia- ja Astmayhdistyksen somekanavat ja kotisivut (www.pirkanmaanallergia.fi (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)). Sekä koteja että ammattilaisia palvelee Pirkanmaan Allergia- ja Astmayhdistyksen valtakunnallinen ruoka-allergianeuvoja. Neuvonta on avoinna ma-to klo 10–14 (tai sopimuksen mukaan) sähköpostitse ruoka-allergia@kolumbus.fi ja puhelimitse 045 235 2861.