Parhaat luku- ja kuunteluvinkit ruoka- ja kehosuhdeaiheisiin opettajalle
Hei opettaja! Kokosimme sinulle listan kiinnostavista kirjoista, podcasteja ja muista aineistosta. Mitä on tietoinen syöminen? Entä lihavuuden stigma? Voiko valikoivasta syöjästä saada ruokarohkean? Hyödynnä lukupaketti ja syvennä tietoasi ruokakasvatuksesta ja tasapainoisesta ruoka- ja kehosuhteesta.
Kirjoja opettajalle suomeksi
Tunne nälkä! Patrik Borg (Gummerus 2017)
Syö hyvällä omallatunnolla, nautiskellen – ja sitä mitä haluat syödä. Saavutat tuloksia tutustumalla nälkääsi, tarkentamalla sitä ja saamalla sen toimimaan hyväksesi eikä sinua vastaan. Syöminen kehon viestien mukaan on ratkaisevan tärkeää, mutta vain harvat uskaltavat kuunnella näitä viestejä.
Tietoinen syöminen : opas terveeseen ja onnelliseen ruokasuhteeseen, Jan Bays Chozen (2011)
Tietoinen läsnäolo voi auttaa saamaan terveen suhteen ruokaan. Tästä teoksesta on apua, jos kärsit ylipainosta, syömishäiriöstä tai vain haluat saada enemmän irti elämästä. Tietoinen syömisessä huomio kiinnittyy itse syömistapahtumaan – siihen miltä ruoka maistuu, tuoksuu ja mitä muita tuntemuksia aterialla herää.
Pysäytä tunnesyöminen, Katarina Meskanen (Tuuma, 2019)
Kirja tarjoaa ymmärtävän lähestymistavan tunnesyömisen syihin sekä paljon omakohtaista pohdittavaa.
Ratkaisuja läskeille, Raisa Omaheimo (S&S, 2022)
Ratkaisuja läskeille on kokoelma kirjoituksia, joita ryydittävät raivo ja huumori. Omaheimo kuljettaa teksteissään rinnakkain omakohtaisia havaintoja ja tutkimustietoa kehonormatiivisuudesta, lihavuuden representaatioista ja rakenteista niiden takana.
Superhyvää keholle, Leena Putkonen (Otava, 2022)
Ruoka on hyvää. Liikunta tekee hyvää. Elämä on mukavampaa niistä nauttiessa kuin kehoa kurittaessa. Ravitsemusterapeutti Leena Putkosen viitoittamalla kehopositiivisuuden polulla syömisen järkevöittäminen ei tunnu taistelulta: ”Parasta, mitä kirjan lukemisesta voisi seurata, on se, että asetut samalle puolelle kehosi kanssa.”
Superhyvää mielelle, Leena Putkonen (Otava, 2023)
Miten syödä, kun voimavarat ovat vähissä? Millainen ruokavalio tukee muistin toimintaa? Tunnettu ravitsemusterapeutti kertoo ruokavalion, ruokasuhteen, suoliston ja mielenterveyden moninaisista yhteyksistä.
Vitun ruma, Katri Norrlin ja Nelli Kenttä (Into, 2021)
Teoksessa käsitellään sosiaalisen median luomia ulkonäköpaineita. Ajatuksiaan kertovat BEHM, Tuure Boelius, Ina Mikkola, Jesse Markin, Kasmir, Maiju Voutilainen ja Sini ”Papananaama” Laitinen. Voi vinkata myös nuorille luettavaksi.
.
Kirjoja opettajalle englanniksi
First Bite: How We Learn to Eat, Bee Wilson (2016)
We are not born knowing what to eat; as omnivores it is something we each have to figure out for ourselves. From childhood onward, we learn how big a portion is and how sweet is too sweet. We learn to enjoy green vegetables — or not. But how does this education happen? What are the origins of taste?
How to Raise an Intuitive Eater, Sumner Brooks and Amnee Severson (Yellow Kite, 2022)
With the wisdom of Intuitive Eating, a manifesto for parents to help them reject diet culture and raise the next generation to have a healthy relationship with food and their bodies.
The Picky Eater’s Recovery Book, Jennifer J. Thomas, Kendra R. Becker & Kamryn T. Eddy (2021)
Learn how to beat your ARFID at home and unlock a healthier relationship with food.
Secrets of Feeding a Healthy Family: How to Eat, How to Raise Good Eaters, How to Cook, Ellyn Satter (2008)
Readable, entertaining, and light-hearted book by Ellyn Satter, based on solid scientific evidence regarding the concept of eating competence.
.
Kuunneltavaa
Pakko maistaa? -podcast (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
Podcast lasten ja nuorten parissa työskenteleville ammattilaisille. Podcastissa kurkistetaan erilaisiin ruokakasvatuksen teemoihin ja etsitään vastausta kysymykseen ”Onko pakko maistaa?”. Podcastin on tuottanut Ruokakasvatusyhdistys Ruukku ry & Sydänliiton Neuvokas perhe -toiminta.
KEHUVA
KEHUVA-podcast (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.) syventää näkökulmia KEHUVA-lähestymistavan keskeisiin teemoihin: ruokasuhteeseen, kehosuhteeseen, hyvinvointiin ja ruokakasvatukseen.
Nuorten audiodokumentit (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.), Diakonissalaitoksen Vamos-palveluiden piirissä olevat nuoret puhuvat syömisestä, ruoasta ja kehonkuvasta.
Yle Areena -podcast – Emma Karasjoki: Miksei kukaan kertonut?
Luovu syömisen säännöistä – Miten syödä intuitiivisesti? (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.) Ft. Patrik Borg
Tiedenaiset podcast (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
Viihteellinen podcast, jossa käsitellään terveyteen liittyviä ilmiöitä rennolla otteella. Jaksoissa Tiedenaiset murtavat sitkeitä terveysmyyttejä ja puhuvat luotettavan tiedon puolesta.
Terveydeksi-podcast (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
Terveystieteilijät Heidi Peltoniemi ja Marika Luukkonen pohtivat sitä, kuinka voimme tässä muuttuvassa maailmassa tehdä arjesta terveellistä, mutta samalla myös joustavaa ja nautinnollista.
.
Katsottavaa
Some Deep Story -dokumenttisarja (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.), KAUSI 7, Suomi, Yle Areena
Ihannemies on pitkä, urheilullinen ja lihaksikas. Vaan entä jos oma kroppa ei täytäkään näitä kriteereitä? Miehilläkin on ulkonäköpaineita, mutta niistä ei juuri puhuta. Sarja on dokumenttiohjaaja Sami Kieksin käsialaa. Kausi 7 käsittelee ulkonäköpaineita.
.
Muuta kiinnostavaa materiaalia
RESET – pojat ja kehot -hanke (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
RESET-toimintamallissa käydään ammattilaisen ohjaamia pienryhmäkeskusteluja videomateriaalin johdattamina. Keskusteluilla pyritään kehittämään poikien kehosuhdetta ja ehkäisemään syömishäiriöitä, lisäämään poikien ja ammattilaisten tietämystä aiheesta sekä vähentämään stigmaa sen ympärillä.
Miten siitä painosta sitten pitäisi puhua? (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.) Syömishäiriöliiton opas vastuulliseen painopuheeseen terveydenhuolto-, hyvinvointi- ja liikunta-alan ammattilaisille.
Kohtaamisopas. (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.) Syömishäiriöliiton opas sinulle, joka kohtaat työssäsi tai harrastustoiminnan parissa syömishäiriötä sairastavia ja siitä toipuvia.
Tietoa syömishäiriöistä (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.). Opas tunnistamisen, avun hakemisen ja toipumisen tueksi. Syömishäiriöliiton opas.
Lapsen ylipaino – pienet muutokset arjessa (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.), Duodecim, 10.3.2022
Nuorisolääkäri ja ravitsemustieteen maisteri Paula Häkkisen artikkeli.
Synneistä raskain (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.), Yle-artikkeli, 30.12.2021
Uusi vuosi ja uusi elämä. Syyllistävä ruokapuhe on taas muodissa, mutta ylilääkäri haluaa tehdä lopun terveyssaarnoista ja painoindeksin laskemisesta.