Hyppää sisältöön

Ruokaperinteiden lokakuu

Lokakuussa vietetään perinteistä sadonkorjuun juhlaa, kekriä. Luokasta saattaa kuitenkin kuulua ihmettelyjä: ”Mikä on kekri?”, ”Miksi sitä vietetään?”

Kekriin liittyvät kysymykset johdattelevat perehtymään tarkemmin suomalaiseen ruokakultuuriin. Kekriin ja muihin ruokaperinteisiin voi tutustua järjestämällä ruokajuhlat kouluravintolassa. Selvittäkää juhlia järjestäessänne, millaisia perinteitä juhlaan liittyy ja kerratkaa samalla käytöstavat juhlissa.

Oppilaat voivat osallistua mahdollisuuksien mukaan kaikkiin järjestelyihin, kuten ruuan valmistukseen, kattamiseen ja tarjoiluun. Muistakaa, että myös jälkitöistä huolehtiminen kuuluu juhlien järjestämiseen.

Juhliin kuuluvat totta kai myös ohjelmanumerot ja koristeet, joita voitte suunnitella eri oppiaineiden tunneilla. Koristeeksi sopivaa taidetta ruokasaliin voi tehdä esimerkiksi osana käsityön tai kuvaamataidon opetusta. Taideteokset piristävät ruokasalia myös juhlien jälkeen.

Mummojen ja pappojen ruokamuistot

Kukapa tietäisi entisaikojen ruokailusta enemmän kuin isovanhemmat? Isovanhempien ruokahaastattelu onkin mainio keino tutustua ruokaperinteisiin ja siihen, mitä ennen syötiin.

Keksikää yhdessä kysymyksiä, joiden avulla selvitetään isovanhempien lapsuusaikaisia ruokia sekä ruuanvalmistusta. Voitte kysyä haastateltavaksi myös paikallisen palvelutalon asukkaita. Ruokahaastattelu tarjoaa mukavaa yhteistä aikaa, joka ilahduttaa varmasti molempia sukupolvia.

Oletko jo suorittanut verkkokoulutuksen?

Maistuvan koulun Ruokakasvatus tutuksi -verkkokursilla opit muun muassa erilaisia tapoja toteuttaa osallistavaa ruokakasvatusta sekä saat työkaluja kouluruokailun ja ruokaympäristön kehittämiseen. Puolikkaan veso-päivän mittainen koulutus kannattaa suorittaa syksyn aikana yhdessä työkavereiden kanssa, jotta voitte hyödyntää oppeja koulussanne koko lukuvuoden ajan.