Houkutteleva ruokalista
Arkinen kysymys ”Mitä on tänään ruokana?” saa vastauksen ruokalistasta, jota tarkastellaan koulussa päivittäin. Pienillä nostoilla ruokalistasta saa entistäkin informatiivisemman, pedagogisen tai jopa hauskan päivän piristyksen. Ennen kaikkea ruokalistan tarkoituksena on nostattaa ruokahalu ja -ilo.
Tietoiskuja ruuasta ja naulakot repuille: ”Ruokalistojen viereen laitetaan tietoiskuja raaka-aineista, kuten hyödyistä ympäristölle ja ravitsemuksellisesti. Näkösällä voi olla ruuan raaka-ainetta, kuten ohraa lasipurkissa. Lisäksi ravintolaan asennetaan naulakot takeille ja repuille.” (Hyrylän ylä-aste, Tuusula)
Kouluravintolakisa 2023
Ruokien nimeäminen
Sillä on merkitystä, kuinka ruokalajit nimetään. Asiakaslähtöinen toimintatapa on pohtia, kuinka ruokalajia kuvailisi niin, että oppilaat ymmärtävät ja että ruoka herättää kiinnostusta ja halua maistaa. Oppilaista koostuva ruokaraati voi auttaa ruokapalveluita ruokien nimeämisessä.
Ruokalistalla ei ole tarpeen korostaa kasvisruokia, koska kasvisruuat ovat ruokia siinä missä liha- tai kalaruuat. Ateriakokonaisuuden laatua voidaan korostaa kertomalla ruokalistalla pääruuan lisäkkeet ja salaattipöydän antimet – mahdollisia jälkiruokia myöskään unohtamatta.
Ruokalista viestinnällisenä työvälineenä
Ruokalista toimii imagon luojana, koska se on ruokapalveluille yksi viestinnän väline. Mikä olisikaan tehokkaampi väylä viestiä asiakkailleen tuotetusta palvelusta kuin ruokalista? Ei ole siis yhdentekevää miltä ruokalista visuaalisesti näyttää, koska se luo mielikuvaa palvelun laadusta.
Ruokapalveluilla on myös mahdollisuus jakaa iloa ruokalistan välityksellä. Liperissä koulun ruokapalveluiden työntekijä laittoi ruokalistan alle joka viikko vaihtuvan meemikuvan. Oppilaat tykkäsivät käydä katsomassa ruokalistaa ihan vain humoristisen kuvan vuoksi. Tunteet ja juuri nauru luo vahvan myönteisen muistijäljen.
Limingassa ruokalistaa on hyödynnetty pedagogisena työkaluna siten, että ruokalistalla on säännöllisesti vaihtuva QR-koodi johonkin ruokakasvatusaineistoon. Siten opettajan johdolla voidaan ennen ruokailuun siirtymistä kurkata ruokalista ja linkin takaa avautuva aineisto, kuten vaikka opetusvideo ruuan reitistä.
Ruokalistalla ja -linjastolla käytettävät merkit
Ruokalistalla ja tarjoilulinjastolla voidaan ruokailijoille välittää monenlaista tietoa ruuista. Erityisruokavaliomerkinnät ovat yksi esimerkki tästä. Näiden välttämättömien merkintöjen lisäksi ruokapalvelut voivat hyödyntää valmiiksi kehitettyjä tuotteen laadusta, ravitsemuslaadusta tai ekologisuudesta kertovia merkkejä. Näitä ovat esimerkiksi Luomu, Sydänmerkki, Reilu kauppa ja Hiilidiili (tästä tarkemmin alla). On hyvä huomioida, että yleensä näiden merkkien käyttö vaatii maksullisen lisenssin. Ruokapalvelut voivat kehittää myös omia merkintätapoja, kuten esimerkiksi Asikkalassa kasvisruokaa tarjoillaan Makujen maailma -linjastolta.
Hiilidiili-merkki
Ruokailun osallisuutta ja ympäristövastuullisuutta on kehitetty Vantaan päiväkodeissa, kouluissa ja oppilaitoksissa pitkään. Ruokailun ilmastovastuullisuutta tulee lisätä. Päämääränä on pienentää ateriapalveluiden hiilijalanjälkeä sekä opettaa kestävää ja ympäristöystävällistä elämäntapaa.
Ympäristöministeriön osarahoittamassa hankkeessa, Osaamista ja osallistumista – lapset ja nuoret mukaan tekemään kestävämpää ruokakulttuuria, on valmistunut Hiilidiili -oppimateriaali peruskouluille. Hanke on osa Kestävä kaupunki –ohjelmaa. Oppimateriaalin tarkoituksena on tuoda välineitä ympäristöystävällisen ruokakasvatuksen tueksi. Hiilidiili -oppimateriaali on integroitavissa ympäristöopin oppisisältöön (koko alakoulun läpi) sekä kotitalouden oppisisältöön (sisältäen ala- ja yläkoulun kotitalouden). Oppimateriaali on kestoltaan noin 45 minuuttia.
Hiilidiili-merkki on näkynyt Vantaan koulujen ruokailussa syksystä 2021 alkaen. Hiilidiili-merkillä merkitään kouluruokailussa ilmastoystävällisiä ruokavaihtoehtoja. Jotkut saattavat olettaa, että hiilidiiliruoka on kasvisruokaa, mutta hiilidiili-ruoan ei ole pakko olla kasvisruokaa. Kouluruoka saa merkin, jos sen hiilijalanjälki on 30% pienempi kuin keskiverto pääruokavaihtoehdon.
Hiilidiili-merkki kertoo siis ruoka-annosten hiilijalanjäljen suuruudesta eli vaikutuksesta ilmastonmuutokseen. Hiilijalanjäljellä tarkoitetaan sitä ilmastokuormaa, joka syntyy tuotteen, toiminnan tai palvelun takia. Käytännössä Hiilidiili-merkin saa tällä hetkellä ne lakto-ovovegetaariset ruokavaihtoehdot, jotka eivät sisällä paljoa eläinperäistä juustoa. Näin ollen merkki ei ole
linjastossa välttämättä joka päivä.
Tunnistat hiilidiilimerkin siitä, että siinä on keltaista, sinistä ja se on pyöreä. Hiilidiili-ruoat ovat ilmastoystävällistä ruokaa, jonka takia koulut haluavat sitä linjastoille. Merkin on tarkoitus herättää ajatuksia ruokailun ympäristövaikutuksista sekä ohjata ruokavalintaa maapallolle kevyempään suuntaan. Lapset ja nuoret saavat nykyään tehdä kuluttamiseen liittyviä valintoja jopa useita kertoja päivässä. Kuluttajataidot ovatkin yksi osa ilmastoystävälliseen elämäntapaan kasvamista ja niiden opettelu on syytä aloittaa nuorena. Hiilidiili tukee näiden taitojen kasvattamista.
Liitteissä on lisätietoa Hiilidiili-merkin taustasta ja sen käytöstä muualla Suomessa sekä oppimateriaali Hiilidiili-merkin käytön tueksi.
Slogan – työpaja kouluruuasta
Voitte ideoida oppilaiden kanssa myös toinen toistaan maistuvampi iskulauseita kouluruuasta! Valitkaa esimerkiksi meneillään olevan viikon ruokalistasta ruokia, jotka nostatte keskusteluun. Tarkoitus on kehua, kannustaa ja ihailla – kehitysideat voi jättää tästä keskustelusta pois.
Oppilaat voivat toteuttaa sloganin omalla haluamallaan tavalla (näytelmä, video, juliste, ajatuskartta, räppi yms.) Keskustelun tueksi voitte ensin katsoa tämän monien mieleen jääneen mainoksen, jossa possu kehottaa ihmisiä syömään jouluna kanaa.
Työt voi asettaa esille kouluravintolaan tai luokkatilaan.
Voit halutessasi tulostaa liitteenä olevan ohjeen, jota oppilaat voivat tarkastella yksin tai pienemmissä ryhmissä.
Liitteet