Hiljainen ruokailu (nro 171)

 Printtaa

Kouluruokailu, Ruokapalvelut, Tapakasvatus

Kouluravintola voi olla aivan liian äänekäs paikka, mikä tekee siellä ruokailusta epämukavaa. Hiljainen tai rauhaisa ruokailu voi akuutisti rauhoittaa ruokailua ja lisätä viihtyvyyttä. Täydellistä hiljaisuutta ei vaadita, eikä keskustelua kielletä – kirjastoäänellä voi puhua. Kun oppilaat kokevat ääripäitä (kova ääni – hiljainen ääni), he voivat huomata oman käytöksen merkityksen ruokailun ilmapiiriin ja tavalliset ruokailutkin rauhoittuvat. Hiljaiseen ruokailuun sitoutuvat koulun kaikki luokat ja koko henkilökunta rehtorin johdolla.

”Koulun ravintolassa soitettiin joulun alla joululauluja, ja sinne lanseerattiin hiljainen ruokailu ja musiikkiruokailu.” (Opettaja 1. lk)

“Koulumme ruokailuissa on aivan liikaa ääntä ja levottomuutta

Ottakaa hiljainen ruokailu asialistalle opekokoukseen. Kutsukaa kokoukseen mukaan ruokapalveluiden työntekijä ja muita tarvittavia kouluyhteisön jäseniä. Toteuttakaa hiljainen ruokailu teidän kouluunne sopivalla tavalla.

Muutamia ehdotuksia toteutuksen suunnittelun pohjaksi:

  • Sopikaa kuinka usein hiljainen ruokailu on, koska sitä ei ole tehokasta toteuttaa joka päivä. Hyvä määrä on 1-2 krt/viikossa toistuen aina samana viikonpäivänä.
  • Toteutus voidaan sopia koko lukuvuodelle, lukukaudelle tai kokeilunomaisesti esimerkiksi kuukauden ajaksi.
  • Voitte valmistaa oppilaiden kanssa “hiljainen ruokailu” -kyltin ruokasalin ovensuulle, joka nostetaan esille aina sovittuna päivänä.
  • Voitte asettaa led-kynttilät eli “hiljaisuus kynttilät” loistamaan ruokailupöytiin muistuttamaan rauhaisasta ruokailusta ja tuomaan erityistä tunnelmaa. Mikäli mahdollista, hiljaisten ruokailujen päivinä ruokasalin valaistusta voi himmentää.
  • Jos kirjastoäänellä puhuminen yltyy helposti normaaliksi puhevoimakkuudeksi, voitte soittaa rauhallista taustamusiikkia ja sopia ettei keskustelu saa peittää musiikkia kuulumasta.
  • Voitte luoda palkitsemiskäytännön, niin että hiljaisin pöytä saa kiertopokaalin tmv.
  • Hiljainen ruokailu on oivallinen hetki toteuttaa tietoisen syömisen harjoituksia. Keskittykää erityisen tarkasti ruokahetken ääniin, tuoksuihin, väreihin, tunnelmaan, kehon tuntemuksiin (huoneilman lämpö, nälkä, kylläisyys, tunnetilat) ja ruuan makuihin sekä muihin ominaisuuksiin.

Vinkki! Muita ruokasalin äänimaailmaan liittyviä ideoita ovat Musiikkia ruokasaliin (nro 72) ja Ruokasalin äänimaailma (nro 116).

Voisit tykätä myös näistä


Jaa: