Perusmaut kasviksissa (nro 94)

 Printtaa

3-6 lk, Esiopetus -1-2 lk, Ideoita opetukseen, Kasvikset, Kotitalous, Makukoulu, Ympäristöoppi

Nyt harjoitellaan perusmakujen tunnistamista kasviksista. Perusmakuja ovat makea, suolainen, hapan, karvas ja umami.

Valmistelut

  • Varaa tehtävää varten:
    • 3–4 banaania tai muuta makeaa hedelmää  
    • 3–4 maustekurkkua 
    • 2 sitruunaa 
    • 1 ruukku rucolaa 
    • 10–15 kpl herkkusieniä 
    • leikkuulauta 
    • leikkuuveitsi 
    • kelmua tai leivinpaperia 
    • hammastikkuja 
    • lautasia 5 kpl jokaiselle ryhmälle 
    • vesilasit jokaiselle osallistujalle
    • (tulostettava taulukko perusmauista oppilaiden täytettäväksi)

Tilaa valmiiksi ruoka-aineet ruokahuollon tai kotitalousopettajan kautta. Lainaa leikkuulauta ja veitsi koulun keittiöstä tai kotitalousluokasta.

Ennen tuntia leikkaa makunäytteet pieniksi paloiksi lautasille, niin että jokaiselle ryhmälle on lautasella jokaista makua. Yleensä 1 pala kutakin maku oppialasta kohden riittää. Lisää tarvittava määrä hammastikkuja lautasille. Peitä lautaset kelmulla tai leivinpaperilla. Jaa pöytiin vesilasit jokaiselle ja täytä ne.

Tehtävän toteutus

Jaa oppilaat istumaan 4-5 hengen ryhmiin pöytien ympärille.

Tehtävä 1.Kuinka monta makua ihminen tunnistaa?

Nykytiedon mukaan ihminen tunnistaa viisi perusmakua. Ne ovat: Makea, suolainen, hapan, karvas, umami (”lihaisa maku”). Perusmakuja aistivat solut ovat kielessä ja kitalaessa.

Tehtävä 2. Kasvisten maistelu

Jaa joka pöytään lautaset, joilla kasvispalat ovat.

Ohjeista oppilaita maistamaan jokaista makua. Makeasta kannattaa aloittaa. Kun kaikki ovat maistaneet ensimmäistä, pohditaan, mitä kaikkea mausta tulee mieleen, mitkä ruuat tai ruoka-aineet ovat makeita (suolaisia, happamia jne)? Taulukko toimii ohjaajan tukena. Jokaisen maun jälkeen jokainen huuhtelee suunsa vedellä.

Tehtävä 3. Perusmauista keskustelu

Voitte keskustella jokaisesta viidestä perusmausta osallistujien iästä riippuen:

Makea ja suolainen: Enemmistö ihmisistä tunnistaa jo lapsuudesta lähtien makean maun. Myös suolainen opitaan varhain. Suolaiseen pitää lapsena totutella, mutta makeasta kaikki ihmiset pitävät syntymästään lähtien, sillä äidinmaito maistuu makealta.

Hapan ja karvas: Nämä maut sekaantuvat helpoimmin keskenään, mutta pienellä harjoittelulla ne oppii erottamaan toisistaan. Hedelmiä ja marjoja syödessä happaman maun tunnistaa helposti, kuten sitruunasta ja puolukasta. Myös esimerkiksi jogurtti tai ruisleipä maistuu happamalta, mutta eri tavoilla, koska niissä on toisenlaista happoa kuin marjoissa. Karvas maku aiheuttaa eri ihmisillä erilaisen makukokemuksen. Osa maistaa sen hyvin voimakkaana, osa taas ei juuri lainkaan. Maistamisessa on muutenkin yksilöllisiä eroja. Karvautta on useimmiten kasvikunnan tuotteissa, kuten kaakaossa ja rucolassa.

Umami: Umami on makukäsitteenä melko uusi, ja sen tunnistaminen vaatii opettelua. Monet sanovat umamin tuovan mieleen esimerkiksi lihan, liemikuution tai soijakastikkeen. Monet liemikuutiot sisältävät aromivahvennetta (natriumglutamaattia) ja kypsennetyssä lihassa sitä on luonnostaan, joten siitä johtuu makuaistimusten yhtäläisyys. Umamin täyteläistä makua löytyy myös kasviperäisistä ruoka-aineista, kuten kypsästä tomaatista ja herkkusienestä.

SUOLAINEN  MAKEA  HAPAN  KARVAS  UMAMI 
ruokasuola  sokerisitruunahappo  sitruuna  kofeiini  glutamiinihappo, glutamaatti 
suolakurkku  hunaja  puolukka  kahvi  soijakastike 
sipsi  makeat marjat, hedelmät  karpalo  tee  kuivaliha 
suolainen leipä  leivonnaiset  luonnonjogurtti  kaakao  lihaliemi 
juusto  makeiset  piimä  greippi  kypsä tomaatti 
meetvursti  virvoitusjuomat  hapankorppu  rucola  herkkusieni 

Jos ryhmä on suuri (yli 15 henkeä), on hyvä olla kaksi ohjaajaa. Silloin on parempi maistella kaikki maut ennen keskustelua. Ryhmäläiset voivat tehdä muistiinpanoja (ks. malli alla), mitä mauista tulee mieleen, ja yhteinen keskustelu käydään lopuksi.

Maku:  Maku on:  Mitä ruokia tai ruoka-aineita mausta tulee mieleen? 
1       
2       
3       
4       
5       

Voit jatkaa myöhemmin tämän aiheen käsittelyä Perusmaut kouluruuassa (nro 95) -tehtävän avulla.

Tehtävän lähde: Makukoulutehtäviä oppitunneille, Ruokakasvatusyhdistys Ruukku ry.  

Voisit tykätä myös näistä


Jaa: