Ruokakolmio tutuksi (nro 110)

 Printtaa

3-6 lk, Ideoita opetukseen, Kestävät ruokavalinnat, Monipuolinen ruokavalio, Ympäristöoppi

Ruokakolmio on monelle tuttu kuva, mutta mikä siinä on oikein ideana? Tässä tehtävässä tutustutaan oppilaiden kanssa monipuoliseen syömiseen ruokakolmion avulla.

Taustatietoa opettajalle

Syömällä monipuolisesti, vaihtelevasti ja kohtuullisesti voimme pitää huolta itsestämme. Monipuolinen ruokavalio sisältää riittävästi energiaa jaksaaksemme sekä kaikkia tarvitsemiamme ravintoaineita kehomme ja mielemme hyvinvointiin.

Monipuolisen ruokavalion kokoamista voidaan kuvata ruokakolmion avulla. Ruokavalioon tulee valita päivittäin erivärisiä kasviksia; vihanneksia, marjoja ja hedelmiä. Monipuoliseen ruokavalioon kuuluvat myös täysjyväviljavalmisteet, kuten leipä, puuro, riisi ja pasta. Ne sisältävät kuitua, joka auttaa mm. vatsaa voimaan hyvin. Kalasta, broilerista, lihasta ja kananmunasta saadaan proteiinia, jota taas tarvitaan mm. kudosten rakennusaineeksi. Maitotuotteista saadaan proteiinin lisäksi myös kalsiumia, jota tarvitaan mm. vahvan luuston muodostamiseksi. Rasvattomia tai vähärasvaisia nestemäisiä maitotuotteita tulisi nauttia päivittäin n. 5 dl. Normaaliin kasvuun ja kehitykseen tarvitaan myös pehmeää rasvaa, jota saadaan mm. kasviöljyistä, margariinista, pähkinöistä ja siemenistä sekä rasvaisista kaloista, kuten lohesta. Monipuoliseen ruokavalioon mahtuu myös sattumat, kuten makkara, leivonnaiset, sipsit ja makeiset. Niiden määrän tulee kuitenkin pitää ruokavaliossa kohtuullisena. Herkuttele mieluummin hedelmillä ja hyvällä ruualla.

Valmistelut

Kuva. Valtion ravitsemusneuvottelukunta. 

Tehtävän toteutus

Tehtävä 1. Lempiruuat

Pyydä oppilaita kertomaan lempiruuistaan ja pohtimaan, mitä he söisivät jos saisivat itse valita. Jotkut oppilaista kuvittelevat varmaan pelkkiä makupaloja, osa monipuolista ruokaa ja osa pikaruokaa.

Pohtikaa olisiko niin hyvä syödä jatkuvasti? Miten se vaikuttaisi jaksamiseen, terveyteen, painoon ja yleensäkin hyvinvointiin?

Tehtävä 2. Ruoka tekee hyvää

Jaa jokaiselle Ruoka tekee hyvää -kuva. Pohtikaa monipuolisen syömisen tärkeyttä energian ja ravintoaineiden riittävän saannin sekä hyvinvoinnin ja hyvän olon edistämisessä.

Ruokavaliossa tärkeää on myös nautittavuus, eli kustakin ruoka-aineryhmästä voi valita juuri niitä tuotteita, jotka maistuvat itselle parhaiten. Kuitenkin myös uudenlaisista ruuista ja mauista voi oppia pitämään.

Tehtävä 3. Minun ruokakolmioni

Jaa oppilaille harjoitustehtävä: “Minun ruokakolmioni”. Jos sen täyttäminen tuntuu haastavalta, voitte tehdä sitä yhdessä keskustellen.

Tehtävän lähde: Hyvän Olon Eväät -opas

Liitteet


Voisit tykätä myös näistä


Jaa: