Ruokakuvia (nro 114)

 Printtaa

3-6 lk, Etäopetus, Ideoita opetukseen, Monipuolinen ruokavalio, Ympäristöoppi

Oppilaat valokuvaavat omia ruoka-annoksiaan. Tehtävän tarkoituksena on pohtia monipuolisen ruokavalion merkitystä terveydelle ja hyvinvoinnille, sekä innostaa ja opastaa sen toteuttamiseen arjessa.

Taustatietoa opettajalle

Monipuolinen ruokavalio sisältää elintarvikkeita jokaisesta ruokakolmion lohkosta päivittäin. Kasviksista, marjoista ja hedelmistä sekä viljavalmisteista saadaan ruokavalioon kuitua vatsan hyvinvoinnin turvaamiseksi. Liha- ja maitotuotteet sisältävät mm. kudosten rakennusaineeksi tarvittavaa proteiinia. Maitotuotteista saadaan lisäksi kalsiumia luuston vahvistamiseksi. Pehmeät rasvat ovat tärkeitä normaalin kasvun ja kehityksen kannalta sekä sydänterveyden edistämiseksi.

Valmistelut

  • Tulosta kuva ruokakolmiosta Kuluttajaliiton Syö hyvää -sivustolta tai lainaa se koulun ruokalasta
  • Ohjeista oppilaat tekemään etukäteistehtävä (omien ruokien valokuvaus) ennen tätä harjoitusta.
  • Valmistaudu näyttämään ja täydentämään oppilaiden kanssa kuva Säännöllinen syöminen on nautinto ja hyvää oloa.
  • Tulosta jokaiselle oppilaalle harjoitustehtävä Ruokakuvia.
  • Varaa tuntia varten tietokoneluokka tai oppilaille tablettitietokoneita.
Kuva: Ruokakolmio, © Valtion ravitsemusneuvottelukunta

Etukäteistehtävä:

Ohjeista oppilaat noin viikko ennen harjoitusta ottamaan kameralla tai älypuhelimella kuva kaikista yhden päivän aikana syömistään ruuista. 

Oppilas kokoaa ottamansa ruokakuvat esim. Word- tai PowerPoint-tiedostoksi. Vaihtoehtoisesti tehtävässä voidaan käyttää hyväksi sähköistä oppimisympäristöä.

Toteutus

Pitäkää harjoitus tietokoneluokassa tai tableteilla, jotta oppilaat voivat tutkia ottamiaan kuvia.

Tehtävä 1. Hyvän olon ruokavalio

Anna oppilaiden tutkailla kuvaa ruokakolmiosta ja tehdä siitä huomioita. Pohtikaa yhdessä, millainen on hyvää oloa edistävä ruokavalio ja miksi jokaisen ruokakolmion lohkon mukana oleminen ruokavaliossa on tärkeää. Käytä tehtävässä myös kuvaa “Säännöllinen syöminen on nautinto ja hyvää oloa”. Täydennä kuvaa yhdessä oppilaiden kanssa. Tyhjiin laatikoihin tulisi kirjoittaa:

  • Kasviksia, marjoja ja hedelmiä
  • Maitotuotteita
  • Täysjyväviljaa
  • Pehmeää rasvaa
  • Kalaa, palkokasveja tai kanaa.

Tehtävä 2. Ruokakuvia

Jaa oppilaille harjoitustehtävä: “Ruokakuvia” ja pyydä heitä tutkimaan ottamiaan kuvia ja vastaamaan niiden perusteella esitettyihin kysymyksiin. Keskustelkaa lopuksi kysymyksistä yhdessä. Harkitse katseletteko otettuja kuvia yhdessä. Kenenkään ruokavaliota ei ole syytä arvostella.

Tehtävän lähde: Hyvän Olon Eväät -opas

Liitteet

Voisit tykätä myös näistä


Jaa: