Ruokamainonta ympärillämme (nro 219)

 Printtaa

3-6 lk, Äidinkieli, Etäopetus, Ideoita opetukseen, Medialukutaito

Elintarvikemainonta on yksi iso osa ruokaympäristöämme. Mainonta on monikanavaista ja siksi siltä on vaikea täysin välttyä. Oppilaat pääsevät tarkkailemaan minkälaisia ruokamainoksia kohtaavat etsimättä niitä. Tämä vahvistaa heidän medialukutaitoaan, kun he tulevat tietoisemmaksi kohtaamastaan mainonnasta ja niiden intresseistä.

Tehtävän toteutus

  • Tallentakaa muistiin (valokuva, kuvakaappaus, muistivihko) kaikki ruokamainokset, joita näette ihan tavallisen arjen ympyröissä esimerkiksi kahden päivän ajan. Mainoksiin voi kiinnittää huomiota somessa, radiossa, julkisissa kulkuvälineissä, kaupassa, televisiossa, bussipysäkeillä, lehdissä jne.
  • Tuokaa muistiinpanot kouluun sovittuna aikana ja kertokaa toisillenne mitä ruokia näitte mainostettavan. Muut voivat nostaa kätensä jos olivat nähneet saman mainoksen.
  • Sijoittakaa kukin mainostettu ruoka ruokakolmioon. Mille hyllylle kunkin mainostetun ruuan asettaisitte? Taululle voisi piirtää ruokakolmion ja nimetä sen osat sektoreittain. Tarralapuilla voisi ruokia käydä kiinnittämässä eri sektoreille.
  • Tarkastelkaa täydennettyä ruokakolmiota. Jäikö jotkin ruokaryhmät jopa täysin tyhjiksi? Mitä ruokia mainostettiin vähän? Minkälaisia ruokia mainostetaan paljon? Pohtikaa miksi? Kuinka paljon mainosten julkaisu maksaa?
  • Mitä terveyttä edistäviä ruokia haluaisit itse mainostaa? Laadi siitä visuaalinen mainos ja pohdi sen julkaisupaikka, esim. some-kuva, juliste bussipysäkille tai ostoskärryihin. Näitä mainoksia voidaan julkaista koulun somessa tai oppilas voi itse jakaa kuvan omassa somessaan.

Voisit tykätä myös näistä


Jaa: