RuokaTutkan hapanta vai emäksistä? (nro 246)

 Printtaa

7-9 lk, Kemia, Kotitalous

Tässä tehtävässä pääsette tutustumaan happaman ja emäksisen käsitteisiin.

Esivalmistelut

Tehtävää varten tarvitse vettä, valkoisia suodatinpusseja, kattilan, lusikan, siivilän sekä joko mustaherukkaa, punajuurta, puolukkaa tai mustikkaa.

Ohjeet tehtävään

Hienonna 2 rkl joko punajuuriraastetta, mustaherukkaa, puolukkaa tai mustikkaa kattilassa ja lisää 1/4 dl kylmää vettä. Sekoita. Kaada neste siivilän läpi toiseen astiaan. Kasta valkoinen suodatinpussi kokonaan nesteeseen ja anna levätä hetken. Nosta suodatinpussi lautaselle ja anna sen kuivua. Kun pussi on kokonaan kuivunut, leikkaa se puolen sentin levyisiksi suikaleiksi. Nyt sinulla on itsetehtyä indikaattoripaperia!

Voit testata oman indikaattoripaperisi toimintaa happamalla, emäksisellä ja neutraalilla aineella. Käytä aluksi testattavina aineina esimerkiksi vettä (neutraali), ruokasoodaa (emäksinen) ja sitruunamehua (hapan). Ruokasoodasta voit tehdä liuoksen sekoittamalla 1 tl soodaa 1 rkl vettä. Käytä jokaiselle aineelle omaa indikaattorisuikaletta. Pohdi sitten kysymyksiä:

  • Minkä väriseksi paperi muuttuu, kun kastat sen veteen? Entä sitruunamehuun tai ruokasoodaliuokseen?
  • Mitä tapahtuu, kun kastat suikaleen maitoon? Tai jugurttiin?
  • Mitä tapahtuu, kun hierot liuskaa halkaistuun tomaattiin?

Tehtävän löydät RuokaTutkan nettisivuilta.

Voisit tykätä myös näistä


Jaa: