RuokaTutkan hedelmäkemiaa (nro 245)

 Printtaa

7-9 lk, Ideoita opetukseen, Kasvikset, Kemia, Monipuolinen ruokavalio

Tämä tehtävä soveltuu erityisen hyvin yläkoulun kemian oppitunneille. Oppilaiden kanssa kannattaa ensin käydä läpi perusmakuja esimerkiksi perusmakuympyrän avulla, jonka löydät tehtävän liitteenä. Varatkaa aikaa myös hedelmien pilkkomiseen. Tehtävä voidaan toteuttaa pareittain, pienissä ryhmissä tai yksin.

Ohjeistus tehtävään

Tunnistakaa ensin hedelmät. Maistakaa hedelmäpaloja ja järjestäkää ne maun perusteella happamuusjärjestykseen. Mitatkaa tämän jälkeen hedelmien mehusta happamuus pH-paperilla tai -mittarilla. Tarvittaessa murskatkaa hedelmiä hieman, jotta saatte niistä mehua. Piirtäkää vihkoonne taulukko ja täydentäkää se.

Pohtikaa yhdessä, onko makuaisti luotettava happamuuden vertailussa. Vaikuttaako hedelmien sokeripitoisuus koettuun happamuuteen? Elintarvikkeiden koostumustietopankin sivuilla (Finelli) on arviot elintarvikkeiden sokeripitoisuuksille.

Tehtävän löydät RuokaTutkan nettisivuilta.

Liitteet

Voisit tykätä myös näistä


Jaa: