Syömisen merkitys (nro 134)
Miksi on tärkeä syödä monipuolisesti? Miten ruoka vaikuttaa terveyteemme? Tehtävässä tutustutaan oppilaiden kanssa syömisen merkitykseen. Tavoitteena on, että oppilaat ymmärtävät syömisen tärkeyden ja haluavat syödä monipuolisemmin.
”Toteutimme koulun yhteisen päivänavauksen ruoan merkityksestä ideapankin materiaaleja apuna käyttäen.” (Opettaja, 2. lk)
Huomio! Toteuttakaa tehtävät mieluiten ennen ruokailua.
Valmistelut
- Tulosta oppilaille harjoitustehtävä Ruualla on merkitystä
Tehtävien toteutus
Tehtävä 1. Miksi syömme?
Herättele luokka pohtimaan syömisen merkitystä.
- Miksi syömme?
- Voiko oppia ja kasvaa, jos ei syö?
- Miten käy, jos ei syö?
- Mitä kivaa syömisessä on?
Voit havainnollistaa asiaa oppilaille esimerkiksi kännykän avulla. Kerro, että aivan niin kuin kännykkä tarvitsee latausta, samoin me tarvitsemme sopivin väliajoin ruokaa eli energiatankkausta. Kännykkä on myös pidettävä hyvässä kunnossa ja sitä ei voi heitellä, jotta se toimisi mahdollisimman kauan. Samoin meidän on pidettävä huolta itsestämme ja pestävä hampaat, vaihdettava puhtaat vaatteet yms. Miten käy, jos ei muista ladata kännykkää tai lataa sitä vääränlaisella laturilla? Samoin on väliä millä täytämme vatsamme. Ruoka vaikuttaa jaksamiseemme. Anna oppilaiden kommentoida ja auta heitä ymmärtämään vertaus
Tehtävä 2. Ruualla on merkitystä
Jaa oppilaille harjoitustehtävä “Ruualla on merkitystä” ja pyydä heitä tekemään se. Älä kerro vielä oikeaa vastausta vaan kannusta oppilaita päättelemään ja arvaamaan.
Kun tehtävä on tehty, tiedustele millaisia ruoka-kehonosa-pareja oppilaat olivat keksineet.
Huom! Vastauksia voi olla useita, koska yleisesti ruoka-aineet vaikuttavat useaan asiaan kehossamme.
Pareja voi olla esimerkiksi seuraavanlaisia: pavut – lihakset, mustikka – silmät, kala – aivot, leipä – suolisto, maito – luusto, tomaatti – sydän jne. Pohtikaa yhdessä mihin kaikkeen syöminen vaikuttaa. Kerro sitten, että kaikki vastaukset olivat oikein, koska ruoka vaikuttaa kaikkeen. Ruokien vaikutuksen ymmärtäminen voi kannustaa oppilaita syömään monipuolisesti.
Lisätehtävä
Lisätehtävä on palkitseva erityisesti juuri kirjoittamaan oppineille. Se sisältää kirjoittamisen opettelua ja asioiden kirjaamista.
Oppilaat voivat seurata syömisensä monipuolisuutta pitämällä ruokapäiväkirjaa seuraavalla koululounaalla. Ei ole tarkoituksenmukaista kirjata ruokapäiväkirjaa pitkän aikaa.
Pyydä oppilaita ottamaan vihko ja kynä mukaan lounaalle. Kirjatkaa joko ennen tai jälkeen syömisen kaikki valitut ja syödyt ruuat sekä juomat. Määriä ei tarvitse kirjata.
Katselkaa lopuksi yhdessä täytettyjä ruokapäiväkirjoja ja keskustelkaa.
- Tuliko koululounaalla syötyä monipuolisemmin, kun asiaa oli käsitelty oppitunnilla?
- Pysyikö nälkä pidempään poissa ruokailun jälkeen? Entä oliko olo energisempi tai muuten erilainen?
Tehtävän lähde: Hyvän Olon Eväät -opas