Hyppää sisältöön

Välipalasta potkua päivään -teemapäivä

0  Printtaa

Teemapäivän aikana oppilaat pääsevät kiertämään rasteja, joilla valmistetaan monipuolinen välipala, tutustutaan elintarvikkeiden pakkausmerkintöihin ja tunnistetaan sokkona erilaisia kasviksia.

Huomio! Teemapäivä kannattaa toteuttaa useamman luokanopettajan voimin.

Taustatietoa opettajalle:

Monipuolisen ja jaksamista edistävän välipalan perusta ovat kasvikset, hedelmät ja marjat sekä täysjyväviljatuotteet. Välipalalle voi lisäksi kuulua maito- ja lihatuotteita, tai muuta proteiinipitoista, kuten pähkinöitä, hummusta tai muita palkokasvituotteita. Pääaterioiden lisänä välipala turvaa lapsille ja nuorille riittävän energian saannin ja auttaa jaksamaan. Lapset eivät välttämättä jaksa syödä pääaterioilla riittävästi, ja ikäkauteen kuuluva voimakas kasvu kuluttaa paljon energiaa. Ilman välipaloja pääaterioiden väliajat kasvavat helposti liian pitkiksi, mikä johtaa väsymiseen ja keskittymiskyvyn heikkenemiseen. Liian pitkät ateriavälit johtavat helposti myös naposteluun, jolloin tulee valittua makeisia, leivonnaisia tai suolaisia naposteltavia. Välipalaan on hyvä kiinnittää huomiota myös siksi, että se on usein ensimmäinen ateria, jonka valmistuksesta lapsi tai nuori vastaa itse.

Valmistelut

Teemapäivän järjestäminen

Jaa luokan oppilaat n. 5 – 6 hengen ryhmiin. Ryhmät käyvät harjoituksen aikana läpi neljä rastia harjoitusmonistetta täyttäen. Teemapäivän voi toteuttaa yhteistyössä rinnakkaisluokkien opettajien kanssa, jolloin monta luokkaa voivat saman päivän aikana tutustua rasteihin ja opettajat voivat jakautua ohjaamaan eri rasteja.

Valmistakaa etukäteen seuraavat rastit:

  • Rasti 1: Oman välipalapaletin muodostaminen (askartelutehtävä)
  • Rasti 2: Välipalatuotteiden elintarvikepakkauksiin tutustuminen
  • Rasti 3: Hedelmä- tai marjavälipalan valmistus
  • Rasti 4: Kasvisten tunnistuskilpailu silmät sidottuina

Tarkemmat ohjeet ja rastien järjestämiseen löydät liitteestä Teemapäivän rastit.

Liitteet:

3-6 lk, Ateriarytmi, Kotitalous, Laajempi kokonaisuus, MOK & teemapäivät, Monipuolinen ruokavalio, Oppitunti, Ympäristöoppi

Voisit tykätä myös näistä