Välipalat osaksi ateriarytmiä
Välipalat ovat tärkeä osa säännöllistä ja monipuolista syömistä. Tässä tehtävässä keskustellaan oppilaiden kanssa välipaloista ja ateriarytmistä.
”Yhteinen keskustelu aiheesta välipalat osaksi ateriarytmiä sekä vihkotyönä Ruokapäiväni-tehtävän täyttäminen.” (Opettaja, 1.-2. lk)
Taustatietoa opettajalle
Lasten kasvun ja kehityksen kannalta on tärkeää saada monipuolisesti eri ravintoaineita ja sopivasti energiaa. Välipalat voivat täydentää monipuolisesti ruokavaliota tai huonontaa sitä riippuen millaisia välipaloja suositaan.
Ravitseva välipala koostuu 2-3 osasta. Ensimmäinen osa on täysjyväviljatuotteita, toinen osa on maitotuotteita, lihaa tai kananmunaa ja kolmas osa sisältää kasviksia, hedelmiä tai marjoja. Juomana toimii hyvin vesi, rasvaton maito tai piimä. Sokerisia juomia on hyvä välttää – myös kevytlimppareita, koska ne ovat haitaksi hammasterveydelle.
Valmistelut
- Tulosta oppilaille kotona täytettäväksi Ruokapäiväni-tehtävä.
Tehtävän toteutus
Kerratkaa oppilaiden kanssa, mitä on ateriarytmi:
- Montako ateriaa kuuluu päivään?
- Kuinka usein olisi hyvä syödä?
Terveyttä ruoasta – suomalaisissa ravitsemussuosituksissa 2014 kuvataan:
”Päivittäin on hyvä syödä säännöllisin väliajoin terveellinen ateria, esimerkiksi aamupala, lounas ja päivällinen, sekä tarvittaessa 1-2 välipalaa. Ateria-ajat ja tottumukset ovat pitkälti yksilöllisiä.”
- Mistä tietää, montako välipalaa tarvitsee?
Tuo esille, että välipalojen määrä vaihtelee eri päivinä. Silloin, kun urheilee, on muuten aktiivisempi tai aterioiden väli pitkittyy, tarvitaan välipalojakin enemmän. Nälkä on usein hyvä merkki välipalan tarpeelle.
- Mikä ero on välipalalla ja napostelulla?
Puhukaa siitä, mitä kunnollinen välipala sisältää. Ota esille se, että säännölliset ateriat auttavat jaksamaan paremmin, ja silloin napostelua ei tarvita. Täyttävä välipala ehkäisee myös napostelua, ja auttaa jaksamaan hyvin seuraavaan ateriaan saakka.
Kotitehtävä
Jaa oppilaille kotitehtävä Ruokapäiväni ja pyydä tekemään se kotona. Kotitehtävä pyrkii havainnollistamaan ateriarytmin hyötyjä, sekä auttaa pohtimaan ruokavalintojen vaikutusta nälkään ja siten jaksamiseen.
Voitte palata kotitehtävään seuraavalla tunnilla, ja pohtia yhdessä:
- Mistä tietää milloin on aika syödä?
Kysymys johdattelee pohtimaan nälän ja kylläisyyden tunnetta. Kylläisyyden tunne auttaa jokaista syömään tarvitsemansa määrän ruokaa, ja nälkä kertoo, kun tarvitsemme ruokaa.
Tehtävän lähde: Hyvän Olon Eväät -opas
Näin voitte koota kokonaisen oppitunnin teemasta ”Välipalat osaksi ateriarytmiä”. Tehkää myös tehtävä Ongelmanratkaisuleikki välipaloista.
Liitteet