Värikkäät kasvikset (nro 186)
Tutustutaan erilaisiin kasviksiin ja valmistetaan värikäs välipala.
Taustatietoa opettajalle
Kasvikset ovat keskeinen osa ruokavaliotamme. Kuitenkin suomalaiset syövät niitä suositeltua vähemmän. Yhtenä syynä lienee, ettei niiden makuun ole totuttu. Kasviksissa on hieman karvasta makua, joka voi hankaloittaa niiden makuun tottumista. Uusista mauista voi kuitenkin oppia pitämään. Tärkeää uuden opettelussa on tarjota tuotetta useita kertoja sekä luoda oppimiselle lämmin, mukava ja kannustava ilmapiiri – ilman pakottamista. Uuteen makuun tottuminen kestää tavallisesti 10-15 maistamiskertaa. Joihinkin makuihin totutaan nopeammin, toisiin tottuminen kestää kauemmin.
Valmistelu
- Tarvitset ainakin 6 erilaista kasvista. Voit tiedustella niitä ruokapalveluista.
- Tarvitset veitsiä, leikkuulautoja ja lautasia. Voit pestä, kuoria ja pilkkoa kasvikset valmiiksi, mutta jos vain mahdollista, ohjaa oppilaat tekemään tämä itse. Muistakaa käsien pesu!
- Tulosta oppilaille harjoitustehtävä Värikkäät kasvikset.
Toteutus
Tiedustele oppilaiden lempikasviksia ja pohtikaa, miksi kasviksia on tärkeä syödä päivittäin. Kerro luokalle suomalaisten kasvisten käytöstä ja makutottumusten kehittymiseen vaikuttavista tekijöistä. Pohtikaa, miten uusista mauista voisi oppia pitämään ja käykää läpi, onko oppilailla kokemusta uuden maun oppimisesta.
Kasvikset tutummaksi
Kysele tuomiesi kasvisten nimet ja kerro samalla niiden kasvutavat. Tässä vaiheessa voit jakaa oppilaat käsittelemään ne tarjoilukuntoon. Ohjaa oppilaat käsittelemään mieluimmin kasvista, jota eivät ole ennen käsitelleet. Järjestä valmiit tarjoilulautaset eri puolille luokkaa.
Jaa jokaiselle Värikkäät kasvikset -harjoitustehtävä ja järjestä oppilaat ryhmittäin tutustumaan yhteen kasvikseen kerralla. Kannusta oppilaita tutkimaan rauhassa sekä kirjoittamaan havaintojaan taulukkoon kekseliäästi ja tarkasti.
Vinkki! Harjoitukseen tarvittavia raaka-aineita voi hankkia esim. marjastamalla luokan kanssa yhdessä liikunta tunnilla ja/tai läheiseen maatilaan ja sen viljelyksiin tutustumisen yhteydessä.
Tehtävän lähde: Hyvän Olon Eväät -opas