Hei kotiväki!
Kodin ja koulun ruokakasvatuksen päämääränä on opettaa arjen taitoja ja edistää lasten tervettä kasvua ja kehitystä. Kotona ja koulussa tarjotut ateriat täydentävät toisiaan. Opettaja voi innostaa oppilaita soveltamaan koulussa opittua kotona ja päinvastoin. Hyvällä yhteistyöllä voi olla pitkäkestoisia vaikutuksia oppilaan hyvinvointiin ja oppimiseen.
Kotona nautittu aamupala ja reppuun pakattu ravitseva välipala tukee lapsen jaksamista ja oppimista koulupäivinä. Kun koulu ja koti yhdessä kasvattavat samaan suuntaan saadaan aikaan suurin noste lapsen tulevaisuudelle. Ole kiinnostunut lapsesi syömisestä keveillä tavoilla kysyen, mitä ruokaa söitte koulussa? Miltä se maistu?
Vanhemmat voivat omalla esimerkillään ja myönteisellä ruokapuheellaan kannustaa lapsia osallistumaan kouluruokailuun. Joskus on syytä tarkastella omia kouluruokailuun liittyviä asenteita – pohjautuvatko ne nykypäivään vai muistoihin omilta kouluvuosilta?
Koulut voivat ottaa huoltajat mukaan kouluruokailun ja ruokakasvatuksen tavoitteiden suunnitteluun. Tällaista toimintatapaa suositellaan opetussuunnitelmassa ja kouluruokailusuosituksessa.
Vinkkejä yhteistyöhön
Tässä muutamia hyväksi havaittuja keinoja yhteistyön lisäämiseen:
- Kysy vanhempainillassa, miten kouluruokailu sujuu?
- Kysy, voisiko huoltajille järjestää kouluruokailuun tutustumisen, esim. voisiko lauantaikoulupäivänä syödä kouluruokaa.
- Tiedustele, toteuttaako ruokapalvelu säännöllisesti palautekyselyt kouluruokailusta. Voitte tutustua tuloksiin vanhempainilloissa.
- Ota ruokakasvatus ja kouluruokailu puheeksi myös lapsesi arviointikeskustelussa, koulun vanhempaintoimikunnassa tai -yhdistyksessä.
Lue lisää: Tietoa vanhemmille kouluruokailusta ja ruokakasvatuksesta opetushallituksen sivuilla. (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
Maistuvan koulun ideapankkiin on koottu vinkkejä kodin ja koulun yhteistyöhön (valitse “koti”).
Materiaaleja huoltajille koululaisten ruokailusta
Alta löydät kuvamateriaalia koululaisen syömiseen liittyen: tietoa kouluruuasta, esimerkki koululaisen tasapainoiseen ruokarytmiin ja ideoita aamu- ja välipaloille.
Tutustu kuviin tarkemmin osiossa “Materiaalit –> Kouluruoka ja ateriarytmi“