Material

Skolmat

Den finska skolmaten är hälsosam, hjälper att orka under skoldagen och är gratis för alla. Specialkosten beaktas också, bland annat vegetariskt alternativ. Bilden kan användas för att hjälpa dig att kommunicera med vårdare.

Måltider i skolan

Eleverna får gratis lunch i skolan. Frukost och mellanmål erbjuds i vissa kommuner, men ofta är det hemmet som ansvarar för detta. Det är bra att påminna föräldrar och vårdnadshavare om detta när skolan börjar. Förändringen kan vara betydande jämfört med måltidsrytmen på daghemmet.

Mellanmål

Om skoldagen är lång eller om fritidsaktiviteterna fortsätter direkt efter skoldagen är det en bra idé att packa med matsäck till eleven. Det är viktigt att tänka på att matsäcken håller sig i rumstemperatur. Matsäcken i broschyren håller sig åtminstone några timmar.

Obs! Du kan välja mellan en broschyr med nötter eller en broschyr utan nötter, beroende på om din klass har elever med nötallergi.

Frukt och grönsaker

En affisch för undervisning med olika grönsaker, frukter och bär.

Frukt och grönsaker poster

Grönsakspelkorten

Spelkorten används för att öva på namn och beskrivande uttryck om växter. Ett paket med mer än 50 bilder är en utmaning.

Måltidsrytmen med middag

Bilden visar ett exempel på måltidsrytm som stöder skolbarnens välbefinnande. Att äta regelbundet bidrar till att hålla dig pigg och hjälper dig att hålla igång i skolan och med dina fritidsintressen. Den här bilden passar bra för familjer som brukar äta en tidig middag.

Måltidsrytmen med kvällsmål

Bilden visar ett exempel på måltidsrytm som stöder skolbarnens välbefinnande. Att äta regelbundet bidrar till att hålla dig pigg och hjälper dig att hålla igång i skolan och med dina fritidsintressen. Den här bilden passar bra för familjer som brukar äta en sen kvällsmål.

Idéer till frukost

Broschyr med bilder och idéer till frukost. En mångsidig frukost bidrar till att du orkar i skolan fram till lunch. Samma mat är också ett gott mellanmål.

Frukost 1+1+1

Mera idéer till mångsidig frukost. Tillsätt en komponent från tree olika matgrupper: spannmål, frukt och grönsaker och en proteinkälla, t.ex. mjölk, andra mjölkprodukter eller ägg.

Ideer till frukost

Välkommen till skolan!

Med denna broschyr kan man påminna familjer av blivande skolelever av grunderna till ett gott välbefinnande: sömn, näring och fysisk aktivitet.

En broschyr för början av skolan

Share: