Älä pelkää pehmeää rasvaa

lastenravitsemus pehmeärasva kouluruoka koululounas

Saimme nähtäväksemme Maistuva koulu tutkimuksen -ensimmäisiä tuloksia. Heti kaikki työryhmämme jäsenet kiinnittivät huomiota samaan seikkaan: 3–6 -luokkalaisilla on vaikeuksia monipuolisen koululounaan kokoamisessa. Silmiinpistävää oli, että kastiketta salaattiin ja levitettä leivälle ottivat jokaisena koulupäivänä vain harvat, salaatinkastiketta 9, ja levitettä 29 prosenttia vastaajista. Sekä salaatinkastike että kasvirasvalevite ovat tärkeitä pehmeiden rasvojen lähteitä, joten asiasta on hyvä muistutella lapsia. Kastike antaa salaattiin makua ja levite tekee leivästä suussasulavan.

Maistuva koulu -tutkimuksen mukaan pehmeä rasva jää lapsilta vähiin koululounaalla.

Lihomisen pelossa ruuan rasvoja on vältelty 1980-luvulta saakka.

Vaikka pehmeiden rasvojen tärkeydestä on viestitty samaan aikaan, viesti tuntuu kaikuneen kuuroille korville. Pehmeitä rasvoja tarvitaan kasvuun ja kehitykseen. Kehomme tarvitsee niitä jokaisen solumme rakenteisiin. Erityisen tärkeää pehmeä rasva on hermostolle ja aivoille, unohtamatta näön tarkkuutta, verisuonten ja ihon kuntoa sekä vastustuskyvyn kehittymistä.

Pehmeitä rasvoja ei siis kannata pelätä! Salaatti- ja ruuanvalmistusöljyn sekä kasvirasvalevitteen lisäksi niitä saa rasvaisista kaloista. Toivottavasti saamme pian kaikille koululaisille myös kotimaisesta kalasta valmistetut pyörykät, pihvit ja kalapuikot.

Kirjoittaja Soili Soisalo


Jaa: