Ruoka ja ravitsemus ovat koululaiselle tärkeitä. Hyvä ravitsemus auttaa jaksamaan koulussa ja kotona sekä tukee lapsen kasvua, kehitystä ja oppimista. Tärkeintä hyvässä ravitsemuksessa on kokonaisuus. Mikään yksittäinen ruoka-aine ei määritä ruokavalion laatua.
Ravitsemukseen liittyen löytyy paljon kaikenlaista laadultaan vaihtelevaakin tietoa. Näille sivuille on koottu perusasiat koululaisten ravitsemuksesta. Sisältö on tarkoitettu taustatiedoksi opettajalle, ja vastaamme yleisimpiin opettajien meille esittämiin koululaisen ravitsemusta koskeviin kysymyksiin. Lisäksi löydät ideoita, kuinka käsitellä aiheita eri-ikäisten oppilaiden opetuksessa.
Kokonaisuuden ovat tuottaneet ravitsemuksen asiantuntijat. Sisältö pohjautuu suomalaisiin ravitsemussuosituksiin ja perusopetuksen opetussuunnitelman perusteisiin.
1. Ateriarytmi ja lautasmalli
Mikä avuksi, jos oppilaat eivät syö aamupalaa? Miksi säännöllinen ateriarytmi on koululaiselle niin tärkeä? Entä onko syyytä huoleen, jos oppilaan annos koululounaalla on hyvin kaukana lautasmallista?
2. Mitä on hyvä tietää ravintoaineista?
Mitä ravintoaineet ovat? Mistä eri ravintoaineita saa ja kuinka paljon koululainen niitä tarvitsee? Miten puhua oppilaille eri ravintoaineista?
3. Miksi yhdessä syöminen on niin tärkeää?
Millainen oppimistilanne kouluruokailu on? Mikä merkitys opettajalla on ruokaseurana oppilaille?
4. Millainen on tasapainoinen ruokasuhde?
Miten opettaja voi tukea oppilaan tasapainoisen ruokasuhteen kehittymistä? Miten ikävät tai iloiset muistot kouluruokailuista vaikuttavat ruokasuhteeseen?
5. Kun syömiseen liittyy pulmia
Miten rohkaista valikoivasti syövää oppilasta? Oppilas noudattaa erityisruokavaliota – mitä opettajana tulisi huomioida? Onko oppilaallani syömishäiriö? Tarvitseeko oppilas erityistä tukea ruokailutilanteessa?