Valtakunnallinen ruokakasvatuksen teemapäivä 16.3.2022

koulutus, työpaja

Tervetuloa kaikkien aikojen ensimmäiseen Ruokakasvatuksen teemapäivään 16.3. klo 12.15–16! Kokoamme yhteen ruokakasvatuksesta ja ruokailun kehittämisestä innostuneet henkilöt eri puolilta Suomea.

Ruokakasvatus on tärkeä osa hy­vinvoinnin ja terveyden edistämistyötä sekä taloudellisesti, sosiaalisesti ja ravitsemuksel­lisesti kestävän tulevaisuuden rakentamista. Ruokakasvatus on myös osa varhaiskasva­tussuunnitelman ja perusopetuksen ope­tussuunnitelman mukaisen pedagogiikan toteuttamista. 

Tule kuulemaan ja oppimaan uutta ruokakasvatuksesta sekä jakamaan ajatuksia muiden kanssa! Tilaisuuden alussa on yhteinen digiosuus, jonka jälkeen jakaudutaan alueellisiin työpajoihin. Alun koulutusosuudesta tehdään tallenne, joka on katsottavissa kaksi viikkoa tilaisuuden jälkeen. 

Lämpimästi tervetuloa koulujen, varhaiskasvatuksen, kuntahallinnon, ruokapalveluiden ja sote:n edustajat sekä muut ruokakasvatuksesta kiinnostuneet. 

Ilmoittaudu viimeistään 11.3. tämän linkin kautta.

Ohjelma 

12.15 Tervetulosanat ja ajankohtaista ruokakasvatuksesta 
toiminnanjohtaja Silja Varjonen, Ruokakasvatusyhdistys Ruukku ry 
projektitutkija Aija Laitinen, Itä-Suomen yliopisto 

12.25 Lasten valikoiva syöminen: Miten kasvatat ruokarauhaa? 
 
yliopistonlehtori Sanna Talvia, Itä-Suomen yliopisto 
lapsiperheasiantuntija Anne Kuusisto, Neuvokas perhe / Suomen Sydänliitto ry 

12.50 Ruokakasvatuksen yhteistyö perheiden kanssa 

Parhaat työkalut ja vinkit yhteistyöhön eri kulttuuritaustaisten perheiden kanssa 
ruokakasvatuksen asiantuntija Saila Paavola, Ruokakasvatusyhdistys Ruukku ry 
 
Syömisen tähti -työkalu avuksi ruokailusta keskustelemiseen huoltajien kanssa 
varhaiskasvatuksen asiantuntija Taina Sainio, Neuvokas perhe/Suomen Sydänliitto ry 

13.10 Ruokakasvatus kunnan yhteistyönä  

Maksuton aamupala lisää koululaisten hyvinvointia Parkanossa 
Riina Santala, hyvinvointikoordinaattori, Parkanon kunta 
 
Kunnan ruokakasvatustyöryhmä lisää yhteistyötä 
aluevastaava päiväkodinjohtaja Jaana Saavalainen ja vastaava ravitsemussuunnittelija Katri Juntunen, Kuopion kaupunki 
 
Valmiit ruokakasvatuksen työkalut kunnille ja hyvinvointialueille 
projektitutkija Kaisa Kähkönen, Itä-Suomen yliopisto 

13.35 Loppupohdinta ja yhteisen tilaisuuden päätös 

13.45–14.15 Kahvitauko 

Klo 14.15–16 Työpajatyöskentelyä alueittain.

Jaetaan hyviä käytäntöjä ja ideoidaan seuraavia askelia oman työyhteisön, kunnan ja alueen ruokakasvatuksen yhteistyölle. 

Tilaisuuden järjestävät Itä-Suomen yliopisto, Ruokakasvatusyhdistys Ruukku ry ja Suomen Sydänliitto osana Kokonaisvaltaista ruokakasvatusta perusopetukseen ja varhaiskasvatukseen -hanketta, jota rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö. 

Lisätietoja 

www.ruokakasvatus.fi/teemapäivä

yhteisestä valtakunnallisesta osuudesta  

Silja Varjonen 
Ruokakasvatusyhdistys Ruukku ry 
[email protected] 
040 526 8475 

Etelä-Karjalan tilaisuudesta, Jutta Kaukonen, [email protected] 

Päijät-Hämeen tilaisuudesta, Anna Päätalo, [email protected], 044 7297776 

Keski-Suomen tilaisuudesta, Amma Antikainen, [email protected], 050 3590104 

Pohjois-Savon tilaisuudesta, Säde Rytkönen, [email protected], 0447186370 

Pohjois-Karjalan tilaisuudesta, Mirja Huuskonen, [email protected], 013 330 4175 

Pohjois-Pohjanmaan tilaisuudesta, Leea Järvi, Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri, perusterveydenhuollon yksikkö, [email protected], 040 7576711 


Jaa: