Valtakunnallinen ruokakasvatuksen teemapäivä 16.3.2022
Tervetuloa kaikkien aikojen ensimmäiseen Ruokakasvatuksen teemapäivään 16.3. klo 12.15–16! Kokoamme yhteen ruokakasvatuksesta ja ruokailun kehittämisestä innostuneet henkilöt eri puolilta Suomea.
Ruokakasvatus on tärkeä osa hyvinvoinnin ja terveyden edistämistyötä sekä taloudellisesti, sosiaalisesti ja ravitsemuksellisesti kestävän tulevaisuuden rakentamista. Ruokakasvatus on myös osa varhaiskasvatussuunnitelman ja perusopetuksen opetussuunnitelman mukaisen pedagogiikan toteuttamista.
Tule kuulemaan ja oppimaan uutta ruokakasvatuksesta sekä jakamaan ajatuksia muiden kanssa! Tilaisuuden alussa on yhteinen digiosuus, jonka jälkeen jakaudutaan alueellisiin työpajoihin. Alun koulutusosuudesta tehdään tallenne, joka on katsottavissa kaksi viikkoa tilaisuuden jälkeen.
Lämpimästi tervetuloa koulujen, varhaiskasvatuksen, kuntahallinnon, ruokapalveluiden ja sote:n edustajat sekä muut ruokakasvatuksesta kiinnostuneet.
Ilmoittaudu viimeistään 11.3. tämän linkin kautta. (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)
Ohjelma
12.15 Tervetulosanat ja ajankohtaista ruokakasvatuksesta
toiminnanjohtaja Silja Varjonen, Ruokakasvatusyhdistys Ruukku ry
projektitutkija Aija Laitinen, Itä-Suomen yliopisto
12.25 Lasten valikoiva syöminen: Miten kasvatat ruokarauhaa?
yliopistonlehtori Sanna Talvia, Itä-Suomen yliopisto
lapsiperheasiantuntija Anne Kuusisto, Neuvokas perhe / Suomen Sydänliitto ry
12.50 Ruokakasvatuksen yhteistyö perheiden kanssa
Parhaat työkalut ja vinkit yhteistyöhön eri kulttuuritaustaisten perheiden kanssa
ruokakasvatuksen asiantuntija Saila Paavola, Ruokakasvatusyhdistys Ruukku ry
Syömisen tähti -työkalu avuksi ruokailusta keskustelemiseen huoltajien kanssa
varhaiskasvatuksen asiantuntija Taina Sainio, Neuvokas perhe/Suomen Sydänliitto ry
13.10 Ruokakasvatus kunnan yhteistyönä
Maksuton aamupala lisää koululaisten hyvinvointia Parkanossa
Riina Santala, hyvinvointikoordinaattori, Parkanon kunta
Kunnan ruokakasvatustyöryhmä lisää yhteistyötä
aluevastaava päiväkodinjohtaja Jaana Saavalainen ja vastaava ravitsemussuunnittelija Katri Juntunen, Kuopion kaupunki
Valmiit ruokakasvatuksen työkalut kunnille ja hyvinvointialueille
projektitutkija Kaisa Kähkönen, Itä-Suomen yliopisto
13.35 Loppupohdinta ja yhteisen tilaisuuden päätös
13.45–14.15 Kahvitauko
Klo 14.15–16 Työpajatyöskentelyä alueittain.
Jaetaan hyviä käytäntöjä ja ideoidaan seuraavia askelia oman työyhteisön, kunnan ja alueen ruokakasvatuksen yhteistyölle.
Tilaisuuden järjestävät Itä-Suomen yliopisto, Ruokakasvatusyhdistys Ruukku ry ja Suomen Sydänliitto osana Kokonaisvaltaista ruokakasvatusta perusopetukseen ja varhaiskasvatukseen -hanketta, jota rahoittaa maa- ja metsätalousministeriö.
Lisätietoja
www.ruokakasvatus.fi/teemapäivä (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.).
yhteisestä valtakunnallisesta osuudesta
Silja Varjonen
Ruokakasvatusyhdistys Ruukku ry
silja@ruokakasvatus.fi
040 526 8475
Etelä-Karjalan tilaisuudesta, Jutta Kaukonen, jutta.kaukonen@eksote.fi
Päijät-Hämeen tilaisuudesta, Anna Päätalo, anna-leena.paatalo@phhyky.fi, 044 7297776
Keski-Suomen tilaisuudesta, Amma Antikainen, amma.antikainen@ksshp.fi, 050 3590104
Pohjois-Savon tilaisuudesta, Säde Rytkönen, sade.rytkonen@kuh.fi, 0447186370
Pohjois-Karjalan tilaisuudesta, Mirja Huuskonen, mirja.huuskonen@siunsote.fi, 013 330 4175
Pohjois-Pohjanmaan tilaisuudesta, Leea Järvi, Pohjois-Pohjanmaan sairaanhoitopiiri, perusterveydenhuollon yksikkö, leea.jarvi@ppshp.fi, 040 7576711