Kestävien ruokavalintojen kevät

Lasten ja nuorten ilmastoahdistus on lisääntynyt, ja asia herättää varmasti paljon kysymyksiä kouluissa.

Ilmastonmuutoksen torjunta on lopulta aikuisten vastuulla, mutta jo pienten lasten kanssa voidaan keskustella asioista, joihin he itse pystyvät vaikuttamaan omassa arjessaan

Kestäviä ruokavalintoja tekemällä jokainen voi vaikuttaa maapallon hyvinvointiin. Alakouluikäisille kannattaa välittää yksinkertaista viestiä: kasvisten syöminen kannattaa aina, eikä ruokaa ole järkeä heittää roskiin.

Lisää kasviksia lautaselle

Oppitunneilla kasviksiin, hedelmiin ja marjoihin voi tutustua esimerkiksi kasvismuistipelin avulla. Se auttaa vähentämään kasviksiin kohdistuvia ennakkoluuloja ja voi rohkaista maistamaan niitä.

Koululounaalla kasvisten houkuttelevuutta ja menekkiä voidaan lisätä kiinnittämällä huomiota kasvisten tarjoilutapaan. Salaattipöytä kannattaa sijoittaa linjaston alkuun ja salaatti tarjota erillisinä komponentteina.

Hävikki haltuun

Tutustukaa oppilaiden kanssa ruokahävikkiin ja pohtikaa, miten kouluruokailussa syntyvää lautashävikkiä voisi vähentää. Keskustelkaa myös siitä, miten jokainen voisi opetella ottamaan sopivan määrän ruokaa lautaselle. On tärkeää välittää lapsille viesti, että ruokaa saa halutessaan hakea lisää. Kenenkään ei tarvitse jäädä nälkäiseksi hävikin pelossa.

Vinkkejä aiheen käsittelyyn ja hävikin vähentämiseen löydät täältä.

Earth Hour

Lauantaina 28.3. vietetään WWF:n Earth Houria (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.), jonka teemana Suomessa on ruoka. Sen kunniaksi oppilaiden kanssa voi vaikkapa sopia viikosta, jonka ajan kouluruokailussa maistellaan kasvisruokaa.


Jaa: