Salaattipöytä
Kasvisten tarjoilutavoilla voidaan vaikuttaa olennaisesti niiden houkuttelevuuteen ja menekkiin koululounaalla. Tästä kortista löydät vinkkejä, miten kasvisten menekkiä voidaan lisätä.

Salaattipöytä linjaston alkuun
Tarjoilulinjasto kannattaa järjestää siten, että salaatit ja kasvislisäkkeet ovat tarjolla ensimmäisinä. Tämä lisää niiden kulutusta ja helpottaa lautasmallin noudattamista. Jos vastaan tulee linjaston koko, olisiko linjastolle mahdollista kiinnittää lisäpala tai lisäpöytä?
Monipuolisuus
Koululounaalla ja välipaloilla kasviksia, marjoja ja hedelmiä on tärkeä tarjoilla monipuolisesti ja eri muodoissa, jotta koululaiset tottuvat niiden erilaisiin makuihin ja rakenteisiin. Eriväriset kasvikset, hedelmät ja marjat lisäävät ruuan houkuttelevuutta. Myös satokauden tuotteita kannattaa suosia. Kasviksia tarjotaan tuoreina sekä kypsennettyinä.
Muistattehan myös hyödyntää koulussanne kouluhedelmätukea!
Kasvikset tarjolle komponentteina
Salaatit erikseen ravintolatyylillä: ”Salaatin eri ainesosat asetellaan ravintolatyylisesti omiin astioihinsa, jolloin jokaiselle löytyy jotain. Sekasalaatti jää monelta ottamatta, jos seassa on jotain, mistä ei itse pidä.” (Porin kristillinen koulu, Pori) Kouluravintolakisa 2023
Salaattipöytä, jossa salaatin eri komponentit ovat tarjolla erikseen, lisää kasvisten menekkiä. Näin oppilaat voivat koota lautaselleen itselleen mieluisen salaatin. Kasvisten tarjollepano sellaisenaan lisää niiden houkuttelevuutta sekä helpottaa myös sellaisten oppilaiden ruokavalintoja, joilla allergia tai muut tekijät estävät syömästä jotakin kasvista. Myös sormin/kädestä syötäviä kasviksia ja hedelmiä on hyvä suosia varsinkin välipalatarjoilussa.
Eikö linjastolle mahdu useampaa eri kulhoa komponenteille? Voisiko salaatin raaka-aineet asetella sektoreittain tai raitoina isompaan tarjoilukulhoon?
Lue lisää kasvisten, hedelmien ja marjojen tarjoilusta koululounaalla: Syödään ja opitaan yhdessä – kouluruokailusuositus 2017, s. 53
Lähde: Syödään ja opitaan yhdessä – kouluruokailusuositus 2017