Hyppää sisältöön

Kasvisruoka toisena vaihtoehtona

1  Printtaa

Kouluruokailusuositusten mukaan koululounaalla tulisi tarjota kaksi pääruokavaihtoehtoa. Vapaasti valittavan kasvisruuan tarjoaminen on ympäristövastuullinen ruokakasvatusteko, joka edistää kasvisruokiin tottumista ja niiden syömistä. Ruokakriitikkotempaus auttaa oppilaita tutustumaan kasvisruokaan.

Eri vaihtoehtojen näkyminen viikon tai päivän ruokalistalla tekee oppilaille ja opettajille näkyväksi, että kasvisvaihtoehto on kaikkien saatavilla. Tällöin opettajat muistavat helpommin myös kannustaa oppilaita kokeilemaan molempia vaihtoehtoja. Muistakaa mainita molemmat päivän ruokalajit myös koulun infotv-näytöillä.

”Kuudesluokkalaiset maistelivat viikon ajan kasvisruokavaihtoehtoa tavallisen kouluruuan rinnalla.” (Opettaja, 6. lk)

Kasvisruokavaihtoehto kannattaa

  • Auttaa vähentämään punaisen lihan määrää oppilaiden ruokavaliossa. Esi- ja alakouluikäisellä suositellaan, että punaista lihaa syödään korkeintaan noin 350–400 g viikossa.  
  • Pienentää kouluruuan ympäristövaikutuksia.
  • Lisää kasvisten määrää kouluruualla.
  • Edistää oppilaiden tottumista uusiin kasvisruokiin.
  • Laajentaa oppilaiden makupalettia.
  • Tuo vaihtelua ja valinnanvaraa kouluruokaan.
  • Erityisruokavalioiden määrää voidaan vähentää, kun kasvisruoka suunnitellaan tukemaan perusruokalistaa. Kasvisruoka soveltuu pääsääntöisesti myös uskonnolliseen ja eettiseen vakaumukseen pohjautuviin ruokavalioihin.

Vapaasti valittava kasvisruokavaihtoehto totuttaa ruokailijoita kasvispainotteiseen syömiseen, mikä tukee sekä terveyttä edistävää että ympäristövastuullista syömistä.

Kouluruokailusuositus 2017

Kasvisruoka kouluruokailussa

Kouluruokailussa kasvisruokavalio toteutetaan yleensä lakto-ovovegetaarisena. Kasvisaterian riittävä proteiinisisältö varmistetaan palkokasveilla, muilla kasviproteiinin lähteillä, maitovalmisteilla tai kananmunalla.  Mikäli koulussa tarjotaan vegaaniruokaa, tulee sen ravitsemuksellinen täysipainoisuus suunnitella huolella.

Lue lisää kasvisruokavaihtoehdosta kouluruokailussa: Syödään ja opitaan yhdessä – kouluruokailusuositus 2017, s. 35-37

Lue lisää lasten vegaaniruokavaliosta: Syödään yhdessä – ruokasuositukset lapsiperheille, s. 99-102

Lähde: Syödään ja opitaan yhdessä – kouluruokailusuositus 2017

Kasvikset, Kestävät ruokavalinnat, Kouluruokailu, Monipuolinen ruokavalio, Ruokapalvelut

Voisit tykätä myös näistä