Kouluarki alkaa

Tervetuloa takaisin kouluun ja arkeen!  “Milloin syödään?”, saattaa olla oppilaiden ensimmäinen kysymys, joten lukuvuosi on luonteva aloittaa kouluruokailuun tutustumalla. Vuoden aluksi voi tehdä esimerkiksi mielenkiintoisen tutkimusmatkan koulun keittiöön. Ruokailu on mukavampaa, kun tietää, mitä koulun keittiössä tapahtuu ja ketkä siellä ahkeroivat. Keittiön väkeen ja töihin tutustuminen on myös hyvä tapa lisätä ymmärrystä kouluruoasta ja kasvattaa sen arvostusta oppilaiden keskuudessa.

Kesän jälkeen voi olla tarpeen kerrata myös ruokailussa toimiminen sekä sopia yhteisistä pelisäännöistä. Yhdessä sovitut asiat voitte kirjata Maistuvan koulun julisteeseen, jonka voi tulostaa tästä.

Tulosta juliste tästä

Makukoulu ja aistit tutuiksi

Koko lukuvuoden ajan kannattaa hyödyntää Makukoulua. Makukoulu on aistilähtöisen ruokakasvatuksen menetelmä, jonka avulla voidaan kasvattaa oppilaiden ruokarohkeutta. Maistuvan koulun ideapankissa on runsaasti erilaisia Makukoulu-tehtäviä, ja lisää löytyy kouluihin tuotavasta oppaasta. Makukoulusta löytyy lisää tietoa verkkokoulutuksesta – katso ainakin alla oleva video!

Lukuvuoden alussa tutustutaan aluksi eri aisteihin ja niiden toimintaan. Kun aistit on käyty läpi, harjoituksia voi tehdä myös kouluruokailussa. Niiden avulla kouluruokailu ja kenties uudet ruoat tulevat hauskalla tavalla tutuiksi. Aisteihin voi tutustua esimerkiksi jakamalla luokan ryhmiin, joista jokainen havainnoi ruokailua erityisesti tietyn aistin kautta. Tarkemmat ohjeet tähän tehtävään löytyvät ideakortista.

Ruokailurytmi sujuvaksi

Syyskauden alussa on hyvä hetki palauttaa mieliin arjen ateriarytmi. Säännöllinen ateriarytmi auttaa jaksamaan niin koulussa kuin koulupäivän jälkeisissäkin puuhissa. Ateriarytmiä ja sen vaikutuksia jaksamiseen voi käsitellä esimerkiksi ympäristöopin tunnilla tarkastelemalla oppilaiden omia ateriarytmejä. Vinkkejä aiheen käsittelyyn löytyy muun muassa ideakortista Välipalat osaksi ateriarytmiä.

Lisää vinkkejä ruokakasvatukseen? Seuraa Maistuvaa koulua Facebookissa (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)tai Instagramissa @maistuvakoulu tai tilaa uutiskirje! (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)

Maistuvaa kouluvuotta! 


Jaa: