Syksyn satoa pelloilta ja metsästä

luontoretki, metsäretki, ruokailo, ruokakasvatus, vanhempainilta

Syksy on sadonkorjuun aikaa, joten nyt on mitä mainioin hetki pohtia sitä, mistä ruoka tulee ja miten se päätyy pellolta pöytään. Syksyn opetuksessa voi hyödyntää Ruokatiedon mainiota Ruuan reitti -oppimiskokonaisuutta, josta löytyy useiden eri oppiaineiden sisältöihin sopivia materiaaleja ja tehtäviä.

Mitä jos ruuan reittejä käsiteltäisiin tällä kertaa myös kuvataiteen, musiikin tai teatterin keinoin? Koululounaan eri raaka-aineiden reittiin pääsee tutustumaan myös itsenäisesti esimerkiksi RuokaTutkan verkkopelin avulla.

Vielä ehtii puolukkaan

Milloin viimeksi olette käyneet lähimetsässä? Syksyllä luokan kanssa voi tehdä metsäretken, jonka aikana oppilaat pääsevät tutustumaan lähiluonnon syötäviin herkkuihin.

Kerätkää marjoja tai sieniä ja kerratkaa samalla jokamiehenoikeudet. Retken jälkeen marjoista voi leipoa yhdessä marjapiirakan tai surauttaa smoothien. Leipominen onnistuu myös ilman kotitalousluokkaa. Monissa kouluissa leivotaan ruokasalissa ja ruokapalvelu paistaa tuotokset. Ajankohdasta kannattaa sopia hyvissä ajoin etukäteen.

Ruokailoa koteihin

Ruokakasvatuksessa koulun ja kodin yhteistyö on keskeisessä roolissa, joten ruokailu ja ruokakasvatus on tärkeä ottaa puheeksi myös vanhempainillassa. Ideapankista löydät vinkkejä koulun ja kodin väliseen yhteistyöhön sekä valmiit diat vanhempainiltaan. Vinkkaathan Maistuvan koulun verkkosivuista myös kotiväelle. Sivuilla on oma osionsa myös heille.

Lisää vinkkejä ruokakasvatukseen? Seuraa Maistuvaa koulua Facebookissa (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.) tai Instagramissa @maistuvakoulu tai tilaa uutiskirje! (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.)


Jaa: