Tehtäväideat ruokakasvatuksen viikolle alakouluun
Ruokakasvatuksen viikolla 17.–21.3. katse kääntyy kouluruokailuun. Jokaiselle päivälle on varattu yksi idea, jonka avulla nostetaan kouluruokailun arvostusta ja tehdään ruokailusta entistäkin odotetumpi hetki koulupäivässä. Kokeilkaa kaikkia ideoita tai valitse teidän luokalle tai koululle soveltuvat tehtävät.
Maanantai – mistä kouluruokailu on saanut alkunsa?
Kouluruokaa on tarjottu Suomessa oppilaille maksutta yli 70 vuoden ajan – oikeastaan jo yli 80 vuoden ajan! Kouluruokailu on suomalainen keksintö, josta tullaan ottamaan mallia myös muista maista.
Tämä tehtävä istuu erityisesti historian opetukseen 3-6-luokilla. Katsokaa video kouluruokailun alkutaipaleesta ja lisämateriaalit sähköisestä oppimisympäristöstä.
Tiistai – miten koulumme ruokailutilanne pelittää?
Minkälainen meidän koulun ruokailutilanne on oppilaiden mielestä? Tunnistetaan kouluruokailun vahvuudet (auringot) ja heikkoudet (sadepilvet) – isompien oppilaiden kanssa myös mahdollisuuksia (pilvestä pilkahtava aurinko) ja uhkia (ukkonen).
Työpajan tarkoituksena on kuulla oppilaiden aitoja näkemyksiä ja kokemuksia kouluruokailusta. Lisäksi työpajalla kartoitetaan oman koulun nykytilannetta sekä hahmotellaan tulevaisuuden visioita kouluruokailuun liittyen. Tehtävän voi toteuttaa luokkakohtaisesti. Parhaan hyödyn saatte, jos kaikkien luokkien oppilaat pääsevät osallistumaan.
Tehtävä tukee opetussuunnitelman mukaista oppilaiden osallisuutta kouluruokailun kehittämisessä.
Keskiviikko – miten kouluruoka valmistetaan?
Keskiviikkona tarjolla on livevideoyhteys Espoon aluekeittiölle, jossa valmistuu joka koulupäivä 1500 annosta kouluruokaa! Livestriimin kautta pääsette katsomaan mm. miten ruoka pakataan ja lähetetään keittiöltä eteenpäin. Espoo Cateringin ammattilaiset vastaavat myös oppilaita pohdituttaviin kysymyksiin.
Maksuttomia livelähetyksiä järjestetään kahdelle ikäryhmälle:
- 5.-9. luokkalaiset ke 19.3. klo 9.00-9.30 (30 min)
- esikoulu ja 1.-4.-luokkalaiset ke 19.3. klo 10.00-10.20 (20 min)
(Psst! Striimit tallennetaan ja ne pääsee katsomaan myös jälkikäteen.)
Torstai – mitä kasviksia ruokailussa on tänään tarjolla?
Käykää päivän ruokalista läpi ennen ruokailua. Tulosta kasvisjuliste ja katsokaa, mitä raaka-aineita löytyy salaattipöydästä, entä mitä lämpimästä ruuasta? Voitte ympyröidä tänään tarjolla olevat kasvikset.
Ruokailun jälkeen voitte kurkata julistetta uudestaan. Oliko joku tarjolla ollut kasvis jäänyt ympyröimättä? Kuinka moni oppilas tutustui ruokailussa johonkin itselleen uuteen kasvikseen?
Perjantai – kuka kauhaa heiluttaa?
Kokkigalleria tekee näkyväksi arjen supersankarit – keittiön työntekijät. Tämä sankarijoukko valmistaa joka päivä kymmenille tai jopa sadoille lapsille maittavan lounaan.
Kootkaa ruokasalin seinälle oppilaiden avustuksella keittiöhenkilökunnasta kokkigalleria, jossa jokaisen keittiöhenkilökunnan potrettia koristaa nimi ja kunkin ammattilaisen oma erityistaito. Näin oppilaat oppivat tuntemaan henkilökunnan nimeltä, ja heidän työnsä arvo nostetaan ansaitusti esille.
Lauantai ja sunnuntai – mitkä olivat kotiväen lempparikouluruokia?
Viikonlopun kotitehtävässä haastatellaan vanhempia, isovanhempia tai muita lähipiirin eri-ikäisiä aikuisia heidän kouluruokailumuistoistaan.
Minkälainen oli ruokailutilanne aiempina vuosikymmeninä? Mikä kouluruoka oli suosikki? Mikä kaikki onkaan muuttunut vuosien saatossa?
Koteihin voi välittää lyhyen Wilma-viestin, esimerkiksi tämän tapaisen:
Tällä viikolla luokassamme on vietetty Ruokakasvatuksen teemaviikkoa, ja keskitytty erityisesti kouluruokailuun. Teemaviikolla on kehitetty ruokailua yhdessä oppilaiden kanssa, tutustuttu tarkemmin tarjottuun ruokaan ja kurkattu, mistä kouluruokailu sai Suomessa alkunsa noin 80 vuotta sitten.
Viikonlopun kotitehtävässä oppilaat pääsevät haastattelemaan kotiväkeä ja muita läheisiä aikuisia heidän kouluruokamuistoistaan. On arvokasta huomata, miten monet asiat voivat olla kouluruokailussa muuttuneet eri vuosikymmeninä ja toisaalta mitkä tärkeät asiat ovat säilyneet. Aikuisen aito kiinnostus nykypäivän kouluruokailua kohtaan lisää kouluruuan arvostusta ja tukee oppilaan monipuolista ruokailua koulussa. Aina ei ole lempiruokaa, mutta erilaisten ruokien syömistä voi ja kannattaa harjoitella, jotta jaksaa koulussa ja harrastuksissa koulupäivän jälkeenkin. Kouluruuasta kerätään säännöllisesti palautetta koulussamme ja myös tähän voitte kotona kannustaa.