Isovanhempien ruokahaastattelu (nro 157)

 Printtaa

3-6 lk, Äidinkieli, Etäopetus, Historia, Ideoita opetukseen, Koti, Ruokakulttuurit, Yhteistyö

Millaista ruokaa kouluissa tarjottiin, kun isovanhemmat olivat vasta lapsia? Tässä tehtävässä oppilaat haastattelevat isovanhempiaan tai jotakuta muuta iäkästä henkilöä ruuasta ja sen valmistuksesta heidän lapsuusaikanaan.

”Rajasimme ruokahaastattelun niin, että lapset kysyivät isovanhempiensa kouluruokailusta.” (Opettaja, 3. lk)

”Suunnittelimme haastattelut: haastattelulomake oli 2-puolinen A4-arkki, kysymyksiä lapsuuden koulu- ja kotiruokailusta. Haastatteluiden tuloksista kerrottiin ja keskusteltiin. Erilaiset ruuat saivat paljon keskustelua aikaan.” (Opettaja, 4. lk)

Tehtävän toteutus

Lapsille jo omien vanhempien lapsuusaikaiset asiat ovat usein kiehtovaa kuultavaa, puhumattakaan isovanhempien ajasta. Nykylapsen voi olla esimerkiksi vaikea kuvitella, että kaikkia nykyaikaisia ruokatarvikkeita ei heidän isovanhempiensa aikana ollut saatavana joka päivä ympäri vuoden.

Tehtävä 1. Kysymysten keksiminen

Laatikaa ruokaan liittyviä kysymyksiä, joita voidaan esittää isovanhemmille heidän lapsuutensa ruuista tai niiden valmistuksesta, esimerkiksi viljan viljelystä, lampaan kasvatuksesta, leivän leivonnasta, makkaran teosta, voin kirnuamisesta, marjastuksesta ja sienestyksestä, valmisruuan tulosta, kyläkaupasta ja myymäläautosta.

Tehtävä 2. Haastattelun toteutus

Ohjeista oppilaat toteuttamaan haastattelu. Oppilaat voivat itse kirjoittaa vastaukset ylös, tai jos oppilas ei osaa vielä itse kirjoittaa, isovanhemmat voivat auttaa kirjaamisessa. Haastattelu voidaan myös videoida tai äänittää.

Tehtävä 3. Haastattelun läpikäynti yhdessä

Keskustelkaa seuraavalla oppitunnilla yhdessä, millaisia asioita haastattelussa tuli ilmi. Mitkä asiat isovanhempien nuoruudessa olivat eri tavalla, kuin nyt? Mitä oppilaat itse ajattelevat näistä eroista?

Tehtävän lähde: Makumatkalla – Innostavia ideoita ruokakasvatukseen, PS-kustannus 2013.

Voit tilata kirjan halutessasi Ruokakasvatusyhdistys Ruukun verkkokaupasta.

Voisit tykätä myös näistä


Jaa: