Hyppää sisältöön

Tehtäväideat ruokakasvatuksen viikolle yläkouluun 

Ruokakasvatuksen viikolla 17.–21.3. katse kääntyy kouluruokailuun. Jokaiselle päivälle on varattu yksi idea, jonka avulla nostetaan kouluruokailun arvostusta ja tehdään ruokailusta entistäkin odotetumpi hetki koulupäivässä. Kokeilkaa vaikka kaikkia ideoita tai valitse omaan opetukseesi tai koko koululle soveltuvat tehtävät. Monet ideoista voidaan myös toteuttaa osana luokanohjaajan tuntia tai tuokiota. 

Maanantai – mistä kouluruokailu on saanut alkunsa? 

Kouluruokaa on tarjottu Suomessa oppilaille maksutta yli 70 vuoden ajan – oikeastaan jo yli 80 vuoden ajan! Kouluruokailu on suomalainen keksintö, josta tullaan ottamaan mallia myös muista maista. 

Tämä tehtävä istuu erityisesti historian opetukseen. Katsokaa video kouluruokailun alkutaipaleesta ja lisämateriaalit sähköisestä oppimisympäristöstä.

Tiistai – miten koulumme ruokailutilanne pelittää? 

Minkälainen meidän koulun ruokailutilanne on oppilaiden mielestä? Tunnistetaan kouluruokailun vahvuudet ja heikkoudet, uhkat ja mahdollisuudet – klassisen SWOT-työkalun avulla. 

Työpajan tarkoituksena on kuulla oppilaiden aitoja näkemyksiä ja kokemuksia kouluruokailusta. Lisäksi työpajalla kartoitetaan oman koulun nykytilannetta sekä hahmotellaan tulevaisuuden visioita kouluruokailuun liittyen. Tehtävän voi toteuttaa luokkakohtaisesti luokanohjaajan tunnilla. Parhaan hyödyn saatte, jos kaikkien luokkien oppilaat pääsevät osallistumaan. 

Tehtävä tukee opetussuunnitelman mukaista oppilaiden osallisuutta kouluruokailun kehittämisessä. 

Keskiviikko – miten kouluruoka valmistetaan? 

Keskiviikkona tarjolla on livevideoyhteys Espoon aluekeittiölle, jossa valmistuu joka koulupäivä 1500 annosta kouluruokaa! Livestriimin kautta pääsette katsomaan mm. miten ruoka pakataan ja lähetetään keittiöltä eteenpäin. Espoo Cateringin ammattilaiset vastaavat myös oppilaita pohdituttaviin kysymyksiin. 

Maksuton livelähetys ke 19.3. klo 9.00-9.30 (30 min) 5.-9.-luokkalaisille. 

Lue lisää striimistä ja ilmoita oppilasryhmäsi mukaan täältä. (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.) 

(Psst! Striimi tallennetaan ja sen pääsee katsomaan myös jälkikäteen.) 

Torstai – onko koulussa tarjolla kasvisvaihtoehto? 

Opetusvideolla tutustutaan ilmastokestävään ruokailuun – erityisesti kouluruokailuun. Mikä on planetaarinen ruokavalio? Miltä se maistuu ja voiko sen syömistä opetella koulussa? Miksi kouluruoka on sellaista kuin on? 

Videon lisäksi haastamme kaikki koulun opettajat kurkkaamaan päivän ruokalistan läpi oppilaiden kanssa ennen ruokailua. Mitä tänään on tarjolla? Onko koulussanne kaksi vapaavalintaista pääruokavaihtoehtoa? Kannustetaan oppilaita testaamaan tänään molempia. 

Perjantai – kuka keksii parhaan iskulauseen? 

Ideoikaa oppilaiden kanssa toinen toistaan maistuvampia iskulauseita kouluruuasta! Valitkaa esimerkiksi meneillään olevan viikon ruokalistasta ruokia, jotka nostatte keskusteluun. Tarkoitus on kehua, kannustaa ja ihailla – kehitysideat voi jättää tästä keskustelusta pois. Keskustelun tueksi voitte ensin katsoa tämän (Vieraile ulkoisella sivustolla. Linkki avautuu uuteen välilehteen.) monien mieleen jääneen mainoksen, jossa possu kehottaa ihmisiä syömään jouluna kanaa. 

  • Millaisia ennakkoluuloja on tarpeen purkaa? 
  • Millaiselle kannustukselle on todellinen tarve? 
  • Millainen kouluruoka maistuu oppilaille? 

Oppilaat voivat toteuttaa sloganin omalla haluamallaan tavalla (näytelmä, video, juliste, ajatuskartta, räppi yms.) – kutsukaa myös keittiöhenkilökunta yleisöksi esittelytilaisuuteen!  

Lauantai ja sunnuntai – mitkä olivat kotiväen lempparikouluruokia? 

Viikonlopun kotitehtävässä haastatellaan vanhempia, isovanhempia tai muita lähipiirin eri-ikäisiä aikuisia heidän kouluruokailumuistoistaan.  

Minkälainen oli ruokailutilanne aiempina vuosikymmeninä? Mikä kouluruoka oli suosikki? Mikä kaikki onkaan muuttunut vuosien saatossa? Tehtävä soveltuu esimerkiksi äidinkielen, historian ja kotitalouden oppiaineisiin. 

Koteihin voi välittää lyhyen Wilma-viestin, esimerkiksi tämän tapaisen: 

Tällä viikolla koulussamme on vietetty Ruokakasvatuksen teemaviikkoa, ja keskitytty erityisesti kouluruokailuun. Teemaviikolla on kehitetty ruokailua yhdessä oppilaiden kanssa, tutustuttu tarkemmin tarjottuun ruokaan ja kurkattu, mistä kouluruokailu sai Suomessa alkunsa noin 80 vuotta sitten.  

Viikonlopun kotitehtävässä oppilaat pääsevät haastattelemaan kotiväkeä ja muita läheisiä aikuisia heidän kouluruokamuistoistaan. On arvokasta huomata, miten monet asiat voivat olla kouluruokailussa muuttuneet eri vuosikymmeninä ja toisaalta mitkä tärkeät asiat ovat säilyneet. Aikuisen aito kiinnostus nykypäivän kouluruokailua kohtaan lisää kouluruuan arvostusta ja tukee oppilaan monipuolista ruokailua koulussa. Aina ei ole lempiruokaa, mutta erilaisten ruokien syömistä voi ja kannattaa harjoitella, jotta jaksaa koulussa ja harrastuksissa koulupäivän jälkeenkin. Kouluruuasta kerätään säännöllisesti palautetta koulussamme ja myös tähän voitte kotona kannustaa.