Maustepöytä (nro 54)

 Printtaa

7-9 lk, Kotitalous, Kouluruokailu, Makukoulu, Ruokapalvelut

Mausteet ovat helppo keino lisätä ruokaan makua ilman, että suolaa tarvitsee lisätä. Perustakaa kouluravintolaan maustepöytä, jonka avulla harjoitellaan ruuan maustamista, maustetaan ruokaa oman maun mukaan ja voidaan tutustua uusiin makuihin.

“Kouluravintolaan sijoitetaan pieni erillinen maustepöytä, josta voi jokainen hakea valitsemansa mausteen. Ainakin perusmausteita, kuten ketsuppi, sinappi, curry, suola, pippuri ja paprikamauste.” (Haapaveden yläkoulu, Haapavesi)

Kouluravintolakisa 2023

Toteutus

Perustakaa koulun ruokasaliin yhdessä keittiöhenkilökunnan kanssa maustepöytä. Voitte jakaa vastuuviikkoja/jaksoja esimerkiksi 7 lk. kotitaloudessa. Maustepöydässä voi olla tarjolla esimerkiksi:

  • Tuoreita yrttejä
  • Kuivattuja yrttejä, kuten oregano, pizzamauste tai muu yrttisekoitus
  • Valkosipulirouhe
  • Pippuria
  • Chilimauste
  • Erilaisia maustekastikkeita: Sriracha, Sweet-chili, soijakastike
  • Ketsuppia ja sinappia
  • Makuöljyä
  • Siemeniä ja kuivattuja marjoja
  • Jotain keittiöhenkilökunnan valmistamaa, kuten salsaa, pestoa tai itsetehtyä salaatinkastiketta
  • Luokan omista istutuksista tai metsäretkeltä kerättyjä yrttejä, villiyrttejä, marjoja tai vihanneksia

Maustepöydän tarkoituksena on nostaa kouluruuan laatua ja maistuvuutta huomioiden yksilölliset makumieltymykset. Mausteet ovat myös hyvä keino laajentaa oppilaiden ruokatietämystä ja opetella sitä, millä mausteella kannattaa maustaa mitäkin ruokaa.

© Valtion ravitsemusneuvottelukunta

Lisätehtävä: Yrttien tunnistaminen

Maustepöytään tuodaan 3 tuoretta yrttiä, joiden tunnistamista oppilaat saavat kokeilla niiden tuoksun ja maun perusteella. Jokainen ottaa yrtistä muutaman lehden sekä haistelee ja maistelee sitä. Opettajan johdolla keskustellaan, mistä ruuista yrtit ovat tuttuja tai mihin ruokiin ne voisivat sopia.

Alla muutama vaihtoehto tunnistettaviksi yrteiksi ja käyttökohteita.

  • Basilika: pastaruuat, pestokastike, pitsa, salaatti
  • Lehtipersilja: keitot, salaatit, kastikkeet, mieto maku sopii moniin ruokiin
  • Minttu: hedelmä- ja marjajälkiruuat ja juomat, makeiden leivonnaisten koriste, lammasruuat
  • Tilli: kalaruuat, tuorejuustot, kurkkusäilykkeet, uusi peruna, salaatit
  • Korianteri: aasialaiset ruuat, vokit, keitot, meksikolaiset kastikkeet

Voisit tykätä myös näistä


Jaa: