Hyppää sisältöön

Miltä ruoka tuntuu suussa ja kädessä?

0  Printtaa

Tässä tehtävässä oppilaat havainnoivat tuntoaistin avulla elintarvikkeiden käsi- ja suutuntumaa.

”Tehtävää sovellettiin niin, että kullakin oli oma tehtävä ruokailun yhteydessä ja seuraavalla tunnilla tehtiin koonti. Tehtävä suoritettiin kaksi kertaa.” (Opettaja, 1.-2. lk)

Valmistelut

Varaa tehtävää varten:

  • Näkkileipäpaloja (¼ kpl/oppilas)
  • 2 pss välipalaporkkanoita (1 pala/oppilas)
  • 1 levy suklaata (1 pala/oppilas)
  • Talouspaperia (1 pala/oppilas)
  • Rasioita/lautasia näytteitä varten
  • Vesilasit jokaiselle oppilaalle

Pilko näkkileipä rasioihin valmiiksi näytepaloiksi, samoin suklaa.

Tehtävän toteutus

Jaa oppilaat istumaan 4–5 hengen pöytäryhmiin, anna jokaiselle ryhmälle näyteastia ja talouspaperit jokaista oppilasta varten. Ohjeista tehtävä:

  1. Kaikki tekevät saman testin yhtä aikaa ja näytteiden välillä huuhdotaan suu vedellä.
  2. Otetaan yksi näyte kerrallaan talouspaperin päälle ja tunnustellaan sitä, mietitään miltä se tuntuu käteen. Aloitetaan näkkileivästä, sitten otetaan porkkana ja lopuksi suklaa. Varoita pitämästä suklaata pitkään kädessä.
  3. Laitetaan näyte suuhun ja mietitään miltä se tuntuu, annetaan vain olla suussa ja havainnoidaan mitä tapahtuu. Pureskellaan ja havainnoidaan, miltä pureskeltu ruoka-aine tuntuu.

Keskustelkaa havainnoista ja tuntemuksista. Esimerkiksi näkkileipä tuntuu kovalta, karhealta ja koloiselta. Yritetään löytää tuntemuksia kuvaavia sanoja, jotka kirjataan taululle.

Miettikää yhdessä jotakin elintarviketta, kuten porkkanaa kokonaisena, kuutioina, raasteena, keitettynä ja soseena.

  • Miltä se tuntuu eri muodoissa kädellä? Entä suussa?
  • Millaiseksi eri ruokien, kuten näkkileivän, pihvin, omenan, suklaan ja jäätelön rakenne muuttuu suussa?

Tehtävän lähde: Ruukku: Makukoulu – Opettajan opas alakouluun

3-6 lk, Esiopetus -1-2 lk, Kotitalous, Makukoulu, Oppitunti, Ympäristöoppi

Voisit tykätä myös näistä