Mitä maustetta mihinkin? (nro 69)

 Printtaa

Esiopetus -1-2 lk, Ideoita opetukseen, Kotitalous, Makukoulu, Ympäristöoppi

Mitä maustetta tulee korvapuusteihin? Tehtävässä oppilaat tunnistavat tavallisimpien mausteiden tyypillisiä käyttökohteita.

Tehtävän toteutus

Lue alla olevia mausteenkäyttötilanteita. Opasta oppilaat nostamaan peukalon ylöspäin, jos mauste on heidän mielestään oikeassa ruokalajissa.

Basilikaa pitsaan (+)

Inkivääriä piparkakkuihin (+), kaakaoon (-), viilin päälle (+)

Kanelia korvapuusteihin (+)

Kardemummaa keitettyihin kananmuniin (-), pullaan (+)

Laakerinlehteä lihakeittoon (+)

Minttua lammaspataan (+)

Mustapippuria teehen (-), silakkapihveihin (+)

Neilikkaa maustekakkuihin (+), joulukinkun koristeeksi (+)

Paprikaa kahviin (-), suklaapatukoihin (-)

Persiljaa makkarakeittoon (+)

Tilliä kalakeittoon (+), mysliin (-)

Valkosipulia jäätelöön (-)

Vaniljaa jäätelöön (+), jauhelihakastikkeeseen (-)

Kerro itse tai anna oppilaan kertoa, millaisesta ruokalajista kussakin tapauksessa on kyse. Keskustelkaa maustetottumuksista ja siitä, miten ne saattavat vaihdella eri kulttuureissa. Mikäli jonkin mausteen kohdalla esiin tulee eriäviä näkemyksiä, keskustelkaa niistä: Voisiko paprika sittenkin sopia suklaaseen tai valkosipuli jäätelöön?

Voitte keksiä myös itse lisää mausteita ja niiden käyttökohteita.

Tehtävän lähde: Makumatkalla – Innostavia ideoita ruokakasvatukseen, PS-kustannus 2013.

Voit tilata kirjan halutessasi täältä.

Voisit tykätä myös näistä


Jaa: