Ei omenapuusta kauas putoa (nro 168)

 Printtaa

3-6 lk, Etäopetus, Ideoita opetukseen, Kehonkuva, Koti, Ympäristöoppi

Ymmärrys perimän vaikutuksista ominaisuuksiimme voi vahvistaa itsearvostusta ja minäkuvaa.

Taustatietoa opettajalle

Perimä koostuu geeneistä, jotka ovat kuin kehomme ohjelmisto vaikuttaen ulkonäköömme sekä ominaisuuksiimme. Ne myös ohjaavat kehomme kasvua ja kehitystä. Monet luonteenpiirteemme, taipumuksemme ja ulkoiset ominaisuutemme, kuten silmien väri, kehon muoto ja koko, ovat voimakkaasti määräytyneet perimämme mukaan.

Valmistelu

Toteutus

Mikä on perimä?

Pohjusta aihetta kysymällä:

  • Onko jollekin teistä sanottu, että näytät ihan äidiltäsi tai isältäsi?
  • Onko kukaan sanonut, että muistutat isovanhempiasi, sisaruksia tai muita sukulaisia?

Kerro perimästä. Käy läpi, että oppilas on perinyt kunkin ominaisuutensa joko isältään, äidiltään tai molemmilta. Perimän määräämät ominaisuudet voivat myös ”hypätä” sukupolven yli. Oppilas on näin ollen voinut periä ominaisuuksia myös isovanhemmiltaan tai jopa isoisovanhemmiltaan. Oppilaalla saattaa olla myös samoja ominaisuuksia kun hänen tädillään, sedällään tai serkuillaan, sillä myös he ovat perineet ominaisuuksiaan oppilaan isovanhemmilta. Keskustelkaa perimän merkityksestä ulkonäköön ja muihin ominaisuuksiin. Monesti luullaan esimerkiksi kehon kokoon ja muotoon vaikuttavan vain mitä syömme ja miten paljon liikumme. Kuitenkin myös perimä vaikuttaa siihen keskeisesti ja siksi erilaisia kehon kokoja, muotoja ja muita ulkoisia piirteitä on enemmän kuin voimme kuvitellakaan. Voitte keskustella myös perimän vaikutuksista muihin kuin ulkonäköön liittyviin ominaisuuksiin, kuten liikunnalliseen tai taiteelliseen kykyyn yms.

Sukupuu ja perityt ominaisuudet

Tehkää harjoitustehtävät Sukupuuni ja Keneltä olen perinyt ominaisuuksia? Pyydä oppilaita tekemään tehtävät loppuun kotona ja pyytämään siihen apua vanhemmiltaan. Voitte käydä myöhemmin tehtäviä läpi keskustellen. Tiedustele, saivatko he tietää jotain aivan uutta tai oivalsivatko jotain itsestään samalla kun tutustuivat perhehistoriaansa?

Tehtävän lähde: Hyvän Olon Eväät -opas

Liitteet

Voisit tykätä myös näistä


Jaa: