Ruoka-aiheinen kerhotoiminta (nro 102)
Kokkikerho, välipalakerho, makukoulu tai muu ruoka-aiheinen kerhotoiminta soveltuu erinomaisesti kehittäväksi vapaa-ajan toiminnaksi oppilaiden iltapäivään tai aamuun, esimerkiksi osana Harrastamisen Suomen mallia. Kerho-ohjaajien tiivis yhteistyö koulun muun henkilöstön kanssa varmistaa, että kerhotoiminnan tavoitteet ja ohjauksen sisällöt ovat linjassa koulun muun ruokakasvatustoiminnan kanssa.
Kerhotoiminta voidaan toteuttaa yhteistyössä eri toimijoiden kanssa:
- Järjestöt (esim. Martat, Maa- ja kotitalousnaiset, 4H-kerhot)
- Seurakunnat
- Kerhotoimintaa tarjoavat yritykset
- Oman tai lähialueen koulun kotitalousopettajien kanssa tai heitä konsultoiden.
Kurkkaa esimerkiksi hyvä käytäntö Limingasta: Limingan Aamuvirkku-ryhmässä kokoonnutaan tekemään aamupalaa ennen koulupäivää
Oppaita kerho-ohjaajille
- Aistien ruokamaailmaan – opas kerhonohjaajalle, Opinkirjo
- TOP-tehtäväsivusto on kerhonohjaajille ja ammattikasvattajille suunnattu, myös lapsille avoin tehtäväpankki. TOP tulee sanoista tekemällä oppii parhaiten. Löydät sivustolta 4H-yhdistysten Safkasankarit-kerhojen tehtävä- ja resepti-ideoita.
- Pikkukokki keittiössä -kirja: Marttojen tekemä kirja täynnä lapsille suunniteltuja selkeitä perusohjeita ja mm. monenlaisia välipaloja. Tutustu myös Marttojen Pikkukokki-kerhotoimintaan.