Ruokakulttuurit tutuksi näytellen (nro 112)

 Printtaa

3-6 lk, Ideoita opetukseen, Kielet, Ruokakulttuurit, Ympäristöoppi

Could I see the menu, please?

Tässä tehtävässä tutustutaan eri maiden ruokakulttuureihin ja ruokaravintolassa asioimiseen, sekä harjoitellaan ruokasanastoa ja ravintolassa asiointia näytelmän avulla. Tehtävän voi toteuttaa joko äidinkielen tai vieraan kielen tunnilla.

Tehtävän toteutus

Jaa oppilaat ryhmiin. Jokainen ryhmä saa valita jonkin valtion, jonka ruokakulttuurista he etsivät tietoa netistä ja oppikirjoista. Maat voi rajata esim. Eurooppaan.

Opasta ryhmät laatimaan maalle tyypillinen ravintolaruokalista kuvineen sekä suomeksi että englanniksi. Tehtävä voidaan toteuttaa myös A2-kielen tunnilla käyttäen valitun kielen sanastoa. Miettikää valitusta valtiosta ainakin:

  • Mitkä ovat yleisesti käytettyjä raaka-aineita? Entä onko valtiolla jotain tyypillisiä perinneruokia?
  • Miten ruoka tyypillisesti kypsennetään? Muistakaa kirjoittaa ruokalistaan myös kypsennystapa, esimerkiksi pitkään haudutettu/paistettu/pariloitu/höyrytetty. Selvittäkää tarvittaessa vieraammat ruuanvalmistustavat.

Käykää tehtävä lopuksi läpi näytelmän muodossa. Sijoittakaa näytelmä ryhmän valitseman maan mukaiseen – esimerkiksi italialaiseen – ravintolaan, jossa osa oppilaista toimii asiakkaina ja toiset tarjoilijoina. Harjoitelkaa leikin muodossa ravintolassa asiointia ja siihen liittyvää sanastoa.

Lähde: Idea on toteutettu monialaisena oppimiskokonaisuutena Oinaskadun koululla syksyllä 2018.

Voisit tykätä myös näistä


Jaa: