Ruuan rakenne (nro 123)
Miten maito, jogurtti ja piimä eroavat rakenteeltaan toisistaan? Tässä tehtävässä oppilaat tutkivat maitotuotteita näköaistin avulla.
Valmistelut
- Varaa tehtävää varten:
- 5 dl maitoa
- 5 dl jogurttia
- 5 dl piimää
- 6 kpl muovi- tai lasipurkkeja (läpinäkyviä ja kannellisia)
Tehtävän toteutus
Kaatakaa maitoa, piimää ja jogurttia jokaista kaadetaan kahteen purkkiin. Laittakaa luokkaan kaksi pistettä, joissa kummassakin on kolme purkkia. Merkatkaa purkit numeroin 1−3.
Oppilaiden tehtävänä on käännellä purkkeja varovasti ja arvioida ruuan liikkuvuutta. Samalla he yrittävät selvittää, mitä ruoka-ainetta purkeissa on.
- Miten tuotteet eroavat toisistaan rakenteeltaan?
- Mitä ruoka-ainetta purkeissa oli?
- Miksi maito on juoksevampaa kuin piimä tai jogurtti?
Tehtävän lähde: Makukoulutehtäviä oppitunneille, Ruokakasvatusyhdistys Ruukku ry.