Ruuan valinta
Tässä tehtävässä oppilaat pohtivat, mitä aisteja ruuanvalintatilanteessa käytetään ja mikä aisti vaikuttaa valintaan eniten.
Valmistelut
Varaa tehtävää varten:
- 3 erilaista banaania: raaka, kypsä, ylikypsä
- tai/ja 3–6 omenaa: punainen, keltainen, vihreä
- Leikkuulauta ja veitsi
Tehtävän toteutus
Esittele oppilaille kolme banaania: raaka, kypsä ja ylikypsä tai/ja kolme eri väristä omenaa. Ohjeista oppilaita valitsemaan itsenäisesti mielessään sen, jonka haluaisi syödä.
Pyydä oppilaita nostamaan käsi ylös sen mukaan, minkä banaanin valitsisi: raa’an, kypsän vai ylikypsän tai minkä värisen omenan haluaisi syödä. Kysele muutamilta oppilailta perusteluja valinnalle.
Laita hedelmät luokkaan kiertämään. Oppilaat saavat haistella ja tunnustella niitä. Valitsivatko oppilaat edelleen saman hedelmän kuin aiemmin? Keskustelkaa siitä, mitkä kaikki seikat vaikuttivat päätökseen.
Pohtikaa, millä perusteella valitsemme hedelmiä kaupassa. Kuinka suuri merkitys näköaistilla on?
Voitte lopuksi pilkkoa hedelmät maisteltaviksi (omenat täytyy pestä hyvin käsittelyn jälkeen), ja keskustella oppilaiden makumieltymyksistä.
Tehtävän lähde: Makukoulutehtäviä oppitunneille, Ruokakasvatusyhdistys Ruukku ry.