Siemen kätkee salaisuuden (nro 129)
Yrttien kasvattaminen itse siemenistä opettaa kärsivällisyyttä ja on palkitsevaa. Tehtävän toteuttaminen vaatii noin kuukauden keväällä, jotta yrtit ehtivät kasvaa. Itse kasvatettu yrtti on ihana lahja äitienpäväksi.
Taustatietoa opettajalle
Ruuan alkuperän tunteminen lisää arvostusta ruokaa kohtaan. Kun oppilas osallistuu ruuanvalmistukseen tai ruuan kasvattamiseen, se lisää kiinnostusta uuteen raaka-aineeseen tutustumiseen ja maistamiseen.
Valmistelut
- Varaa tehtävää varten:
- Istutusmultaa
- Yrttien siemeniä (esim. basilika, persilja, minttu tai herne)
- Suihkepullo ja muovikelmua
- Tussi ja teippi istutusten nimeämistä varten
- Pyydä etukäteen oppilaita tuomaan kouluun rahkapurkki tai muu istutuspurkki.
Tehtävien toteutus
Tehtävä 1. Johdatus kasvien alkuperään
Keskustelkaa aluksi luokassanne, mitä kasvit tarvitsevat kasvaakseen ja kuinka siemenestä itää uusi kasvi.
Voitte pohtia:
- Oletteko nähneet siementä? Missä?
- Missä kasviksissa on siemen sisällä?
- Missä sijaitsee salaatin siemen? Entä mansikan siemen?
Tehtävä 2. Siemenen kylväminen
Keskustelun jälkeen oppilaat voivat istuttaa oman yrtin siemenet multapurkkiin. Laittakaa purkkiin multaa, kastelkaa se vedellä suihkuttaen suihkepullolla. Painakaa kevyesti sormella mullan keskelle kolo (ei syvä, paitsi herneelle) ja tiputtakaa muutama siemen sinne. Peittäkää purkki kelmulla ja puhkokaa siihen muutama reikä. Merkitkää purkit, jotta ne eivät mene sekaisin. Antakaa itää ikkunalaudalla. Kun siemen on itänyt, poistakaa kelmu. Multa ei saa olla koskaan litimärkää.
Käsiteltäväksi myöhemmin:
Sopikaa yhdessä, kuka huolehtii taimien kastelusta ja pitäkää huoli, ettei niiden hoitoa unohdeta. Jokainen oppilas saa koulun päätteeksi viedä oman yrttinsä kotiin. Ennen sitä voitte tutkia, maistella ja haistella yrttejä yhdessä. Voitte myös pohtia, missä ruuissa yrttiä voisi käyttää.
Vinkki! Voitte kuunnella musiikkikappaleen aiheesta: Liisa Kallio ja Soili Perkiö, Pikku Papun laulut, Tammi 2012, kappale 14: ”Salaisuus” (2.50).
Tehtävän lähde: Hyvän Olon Eväät -opas