Välipalaa tarjolla! (nro 139)

 Printtaa

Ateriarytmi, Kouluateria, Monipuolinen ruokavalio, Ruokapalvelut

Oppilaille tulee järjestää mahdollisuus maksuttomaan ravitsevaan välipalaan, mikäli koulun oppitunnit jatkuvat pidempään kuin kolme tuntia koululounaan jälkeen.

Kouluruokailusuositus 2017

Koulussa tarjottava välipala on osa opetusta ja kouluaikaista ruokailua. Koululla on oltava suunnitelma välipalojen käytännön järjestämisestä, ohjauksesta ja arvioinnista. 

Mikäli kunta tai muu opetuksen järjestäjä järjestää aamu- tai iltapäivätoimintaa, tulee toimintaan osallistuville lapsille tarjota monipuolinen ja vaihteleva, ravitsemussuositusten mukainen aamupala ja/tai välipala.

Koulumatkat ja kuljetusten odotusajat pidentävät koulupäivää, mikä tulee myös ottaa huomioon ateria-aikojen ja välipalojen suunnittelussa.  

Hyvän välipalan aineksia ovat:

  • Kasvikset, hedelmät ja marjat
  • Kuitupitoiset vähemmän suolaa sisältävät täysjyväpuurot, -leivät ja -leivonnaiset
  • Rasvattomat ja vähärasvaiset maitovalmisteet   

Toimivia käytäntöjä kunnista

Asikkalassa on tarjottu maksutonta välipalaa kaikille koululaisille syksystä 2022 lähtien. Välipalana on hedelmä tai vihannes. Välipala rahoitetaan osittain EU:n koulujakelujärjestelmän hedelmätuella. Lisäksi yläkoulussa ja lukiossa järjestetään hävikkivälipala pari kertaa viikossa. Hävikkiruuat haetaan viereisestä ruokakaupasta, jonka kanssa yhteistyöstä on sovittu.

Ruokolahdella kaikille koululaisille, joiden koulupäivä on yli kuusi tuntia, tarjotaan maksuton välipala. Välipala on parantanut huomattavasti iltapäivätuntien sujumista ja oppilaiden keskittymistä. Maksuton välipala lähi valtuustoaloitteesta. Sitä kokeiltiin ensin puolen vuoden ajan parhaiden käytäntöjen löytämiseksi.

Limut ja makeiset eivät kuulu kouluympäristöön

Aikuiset ovat vastuussa siitä, että koulussa tarjolla olevat vaihtoehdot edistävät lasten ja nuorten terveyttä. Virvoitusjuomat, mehut, makeiset ja/tai muut runsaasti lisättyä sokeria, suolaa tai kovaa rasvaa sisältävät tuotteet eivät ole suositeltavia vaihtoehtoja kouluympäristöön. Näiden tuotteiden myynti automaateista tai kioskista, oppilaskunnan kanttiinista tai kouluravintolasta ei kuulu kouluihin.

Koulun välipalakäytännöillä osaltaan myös viestitään oppilaille terveyttä ja hyvinvointia edistävistä valinnoista.

Lue lisää makeisten ja virvoitusjuomien myynnistä koulussa täältä.

Lue lisää koulussa tarjottavasta välipalasta:

Syödään ja opitaan yhdessä – kouluruokailusuositus, s. 39-40

Kattava koululounas ja välkyt välipalat -raportti, joka kuvaa peruskoulussa syötävien ja tarjottavien välipalojen nykyisiä käytäntöjä, välipalan tarjoamisen hyviä toimintamalleja ja EU:n koulujakelujärjestelmän hyödyntämistä.

Lähde: Syödään ja opitaan yhdessä – kouluruokailusuositus 2017

Voisit tykätä myös näistä


Jaa: