Esimerkkilautanen esille (nro 154)

 Printtaa

3-6 lk, Kouluateria, Monipuolinen ruokavalio, Ruokapalvelut

Koulun ruokasalissa esillä oleva malliateria voidaan tuoda kaikkien oppilaiden nähtäväksi myös sähköisessä muodossa kuvana.

”Malliannos on saanut osan oppilaista todella kiinnittämään huomiota ruuan määrään ja eri osien suhteeseen. Positiivista on ollut, että oppilas, joka yleensä syö todella niukasti on kasvattanut annoskokoaan malliannoksen myötä.” (Opettaja, 3. lk)

“Mallilautanen otettiin käyttöön ruokalinjaston alkupäässä. Keittiön henkilökunta laittaa mallilautasen esille. Mallilautasesta keskusteltiin luokassa: miten se tulee rakentaa, jotta ateria on monipuolinen ja täysipainoinen.” (Opettaja, 2. lk)

Taustatietoa

Kouluruokailusuosituksessa (2017) kuvataan malliateriaa näin:

“Lapsia ja nuoria ohjataan suositeltavan aterian koostamiseen malliaterian sekä ruokalista- ja/tai linjastomerkintöjen avulla. Malliateria auttaa ruokailijaa hahmottamaan, miten oikeaoppinen lounas kootaan linjastosta. Sen esittämiseen voidaan käyttää oikeasta ruoasta kootun malliaterian sijasta esimerkiksi TV-taulua tai kuvaa.”

Lue lisää malliateriasta: Syödään ja opitaan yhdessä – kouluruokailusuosituksesta, s. 64

Tehtävän toteutus

Ottakaa kuvia päivittäin täysipainoisesti kootusta ruoka-annoksesta. Laittakaa kuva oppilaiden nähtäville olemassa olevan tekniikan mahdollistamana (esim. televisio/näyttö jonotustilan yhteydessä).

Kuvan voi ottaa kouluruokalan henkilökunta, tai vaihtoehtoisesti oppilaat itse. Esimerkkiannoksen koostaminen kuvaa varten on hyvä keino harjoitella lautasmallia käytännössä. Se on myös hauska tapa oppilaille opetella ruuan kaunista esillelaittoa.

Tehtävä on muokattu Kouluruoka Rokkaa! -materiaalista.

Voisit tykätä myös näistä


Jaa: