Haarukka ja veitsi (nro 175)

 Printtaa

Esiopetus -1-2 lk, Ideoita opetukseen, Kotitalous, Tapakasvatus, Yhteistyö

Kattamista ja ruokailuvälineiden käyttöä voi kuivaharjoitella ja siten opetella tapakulttuuria.

Valmistelu

  • Sovi ruokapalveluiden työntekijän kanssa rauhallinen hetki, jolloin voitte hyödyntää ruokasalia ja siellä olevia astioita oppitunnin ajan.
  • Ruokapalveluiden työntekijä voi hyvin toimia tämän tunnin opettajana.
  • Tarvitset leikkiruokaa/ruokapaloja ja taiteltavia serviettejä.

Toteutus

Tehkää ruokasaliin kauniita katettuja pöytiä ja harjoitelkaa tarjoilun sekä ruokailun etikettejä “leikkien”. Voitte harjoitella arkiruokailua tai ravintolaruokailua kolmen ruokalajin aterialla. Harjoitelkaa haarukan ja veitsen käyttöä ja kuinka aterimet asetellaan lautaselle eri tilanteissa. Oppilaille voi jakaa erilaisia tehtäviä (tarjoilija, kattaja, ruokailija), tai jokainen saa olla kaikissa rooleissa vuorollaan.

Tutustukaa kattauksen tekemiseen esimerkiksi Yhteishyvän opetusvideon avulla ja itse harjoitellen. Ruokailupöytiä voidaan myös koristella liinalla, kukkasilla tmv. Voitte harjoitella lautasliinan taittelua, johon löytyy avuksi opetusvideoita. Keskustelkaa muut huomioon ottavista ruokailutavoista (Hyvät tavat-laulu).

Kouluruokailussa voitte tämän jälkeen konkreettisesti harjoitella opittua. Kouluruokailussakin voidaan kattaa pöytä etukäteen kauniisti.

Voisit tykätä myös näistä


Jaa: