Kestävä maatalous ja ruoantuotanto (nro 199)
Ruokaa!-kirja opastaa kestävän maatalouden ja ruoantuotannon perusteisiin havainnollisesti.
Maa- ja metsätaloustuottajain Keskusliitto (MTK) on julkaissut oppikirjan ruuan reittien ja ruokajärjestelmän opetuksen tueksi.
Jokaisella on oikeus ruokaan. Itsenäiset valtiot pyrkivät ruokaturvaan, ja siksi maataloustuotantoa tuetaan kaikissa länsimaissa. Suomessa liki joka seitsemäs työikäinen on töissä ruoka-alalla.
Suomalainen ruoantuotanto alkoi aikoinaan kaskiviljelystä. Nyt se on matkalla kohti ilmastoviisasta hiilineutraaliutta. Viljelykasvit muuttavat auringon energiaa kemialliseksi energiaksi tehokkaasti ruokkien samalla maapallon kasvavaa väestöä.
Miten viljelijä saa pelloistaan parhaan mahdollisen sadon kestävällä tavalla? Miten ilmasto- ja maaperätekijät vaikuttavat pelto- ja puutarhakasvien valikoimaan nyt ja tulevaisuudessa? Miten kotieläinten ruokinta suunnitellaan ja niiden hyvinvointi turvataan? Millainen on tulevaisuuden maatila?
Kirjan pdf-versio on ladattavissa ilmaiseksi:
- RUOKAA! Kestävä maatalous ja ruoantuotanto – Koko kirja (pdf)
- Osa 1: Mitä tiedämme lautasellamme olevasta ruoasta (pdf)
- Osa 2: Ruoantuotanto ennen, nyt ja tulevaisuudessa (pdf)
- Osa 3: Maataloustuotannossa sovelletaan biologiaa, kemiaa ja fysiikkaa (pdf)
- Osa 4: Ruoantuotanto suomalaisilla maatiloilla (pdf)
- Osa 5: Miten ruoantuotannon kestävyyttä voidaan mitata (pdf)
- Osa 6: Tulevaisuuden maatila (pdf)
- Lähteet (pdf)