Koulupuutarha (nro 32)

 Printtaa

Etäopetus, Ideoita opetukseen, Kestävät ruokavalinnat, Ruuan reitit, Yhteistyö, Ympäristöoppi

Perustetaan oppilaiden kanssa koko koulun yhteinen hyötypuutarha! Syötäviä kasveja voi kasvattaa kouluympäristössä maitopurkeissa ikkunalaudalla, saaveissa ulkoseinustalla, kasvatuslaatikoissa ja pensaissa pihan perukoilla tai olosuhteiden salliessa oikealla kasvimaalla.

Esimerkkejä koulupuutarhaan:

  • Kasvattakaa ikkunalaudalla versoja. Hyviä idätettäviä ovat esimerkiksi herneet ja auringonkukansiemenet. Antakaa siementen liota yön yli ja istuttakaa multaan seuraavana päivänä. Versot kasvavat jo muutamassa päivässä ja niitä voi napostella sellaisenaan tai hyödyntää esimerkiksi leivän päällä. Helposti ikkunalaudalla menestyvät myös yrtit ja salaatti. Hyviä vinkkejä kasvatukseen löytyy Marttojen sivuilta.
  • Perunoita on helppo kasvattaa saaveissa koulun pihalla. Tarvitsette itämään lähteneitä perunoita tai kaupasta ostettavia siemenperunoita. Perunat istutetaan erilleen toisistaan noin 10 cm syvyyteen ja siirretään valoon viimeistään, kun vihreitä varsia ilmestyy mullan pinnalle. Ulos perunat voi siirtää heti, kun yöpakkaset ovat ohi. Satoa voi odottaa parin kuukauden päästä kylvöstä. Katso lisää vinkkejä kasvatukseen Marttojen sivuilta.
  • Tomaatin voi kasvattaa viipaloidusta kaupan tomaatista. Valitkaa kypsä tomaatti ja haudatkaa siitä leikattu viipale taimimultaan sentin syyvyyteen. Peittäkää kylvös kelmulla ja pitäkää kosteana. Kasvuun lähteneet versot voi koulia omiin ruukkuihinsa, ja niiden ollessa 20 cm:n pituisia ne voi istuttaa lämpimään paikkaan ulos saavissa, kasvusäkissä tai suoraan kasvimaalle. Satoa voi odottaa pari kuukautta uloskylvön jälkeen.
  • Avokadon kivestä lähtee helposti kasvamaan uusi kasvi vesilasissa. Irrottakaa varovasti avokadon sisältä löytyvä kivi ja antakaa sen kuivua pari päivää. Upottakaa kivi hammastikkujen avulla vesilasiin, niin että 2/3 siitä on upoksissa. Parin viikon jälkeen kivessä voi alkaa näkemään elon merkkejä.
  • Hyviä ulos istutettavia kasveja ovat esimerkiksi kurpitsat, peruna, pavut ja kaalit. Paljon vinkkejä laatikko- ja kasvimaaviljelyyn löytyy Puutarhakasvatuksen sivuilta. Sivuilta löytyy myös esimerkkejä, miten ideaa on toteutettu eri kouluissa ympäri Suomea.
  • Viljelylaatikon perustaminen pihamaalle on helppo tapa aloittaa ja opettaa viljelytaitoja. Laatikoita voi olla yksi tai useampi. Yhdessä laatikossa voi kasvattaa useita eri lajeja, jolloin satoa on mahdollista kerätä koko kasvukauden ajan. Tutustu Marttojen oppaaseen: Kasvata ruokaa viljelylaatikossa.
  • Kesäloman ajaksi on hyvä sopia selkeä työnjako koulupuutarhan hoitamiselle (esim. vastuuviikot). Työtehtäviä voivat olla mm. kastelu, rikkaruohojen nyppiminen, harventaminen jne. Isovanhemmat ja vanhemmat voidaan hyvin ottaa mukaan oppilaiden opastamiseen ja puutarhan hoitamiseen.

Voisit tykätä myös näistä


Jaa: