Hyvän olon rakennuspalikat (nro 156)

 Printtaa

3-6 lk, Etäopetus, Ideoita opetukseen, Monipuolinen ruokavalio, Ympäristöoppi

Tässä tehtävässä tutustutaan oppilaiden kanssa elimistön rakennuspalikoihin – ravintoaineisiin. Mitä ne ovat ja mihin keho niitä tarvitsee? Tehtävän tavoitteena on auttaa oppilaita ymmärtämään, miksi monipuolinen syöminen on tärkeää.

Valmistelut

Tehtävän toteutus

Tehtävä 1. Ravintoaineet

Kerro, että ihminen rakentuu pienen pienistä, erilaisista  rakennuspalikoista. Rakennusaineet ovat niin pieniä, ettei niitä pysty erottamaan silmillä. Näitä rakennuspalikoita ovat mm. vitamiinit, mutta niitä on paljon muitakin.

Keskustelkaa oppilaiden kanssa:

  • Mitä vitamiineja tiedätte? 
  • Mistä vitamiineja saa?

Johdata oppilaita ymmärtämään, että ilman ruokaa elimistö nääntyisi, koska välttämättömiä rakennusaineita tarvitaan lisää jatkuvasti. Osa aineista varastoituu hieman pidemmäksi aikaa, mutta varastoja käytetään jatkuvasti ja siksi niitä pitää täydentää.

Rakennuspalikat ovat eri asia kuin energiatankkaus. Tarvitsemme lisäksi energiaa, jotta rakennusaineet eli ravintoaineet olisivat hyödynnettävissä. Siten voimme esimerkiksi käyttää lihaksia ja pystymme oppimaan. Ravintoaineet auttavat meitä pysymään terveinä.

Keskustelkaa oppilaiden kanssa:

  • Mitä jos keho ei saa kaikkia rakennuspalikoita? 
  • Miksi jotkut ihmiset eivät saa kaikkia ravintoaineita?  

Kerro oppilaille, että kaikki ruuat eivät sisällä kaikkia eri rakennuspalikoita. Sen vuoksi joitakin ravintoaineita ei saa riittävästi, jos syö vain muutamia ruokia yksipuolisesti. Tämän vuoksi on tärkeää syödä vaihdellen eri ruokia joka päivä ja joka viikko. Erityisen hyviä rakennuspalikoita saa kasviksista, marjoista ja hedelmistä. Voit kertoa, että hyvä muistisääntö, minkä avulla voi saada paljon erilaisia rakennuspalikoita, on syödä ainakin viittä eri väriä päivässä. Kasvisten, hedelmien ja marjojen eri värit kuvaavat sitä, että ne sisältävät paljon erilaisia hyödyllisiä rakennuspalikoita.

Tehtävä 2. Rakennuspalikat eri ruuissa

Jaa oppilaat pareiksi ja ohjeista heidät menemään nettisivulle: www.fineli.fi. Tällä sivulla voi haun avulla etsiä eri ruokien ja ruokaaineiden ravintoainesisältöjä. Anna jokaiselle parille harjoitustehtävä “Rakennuspalikoiden vertailu” ja pyydä heitä tekemään se Fineli-sivuston avulla.

Kun tehtävät on tehty, keskustelkaa mitä ajatuksia se herätti:

  • Huomasitteko mitään eroa näiden kahden eri ruuan välillä? 
  • Yllättikö jokin asia?

Huomio! Oppilaiden ei tarvitse ymmärtää mitä eri ravintoaineet ja niiden nimet ovat. Voit vain kertoa, että rakennuspalikoilla eli ravintoaineilla on erilaisia nimiä, millä niitä kutsutaan. Myöskään eri mittayksiköitä ei tarvitse käydä läpi. Kerro, että mittayksiköt ovat erikoisia, koska rakennuspalikat ovat usein niin pieniä. Tehtävässä etsittävien rakennuspalikoiden nimet ovat siinä muodossa kuin ne löytyvät Finelistä.

Halutessanne voitte täydentää Hyvän olon rakennuspalikat -tehtävää viikon aikana toteutettavalla Luokan taideprojekti -tehtävällä.

Tehtävän lähde: Hyvän Olon Eväät -opas

Liitteet

Voisit tykätä myös näistä


Jaa: