Sommitellaan silmänruokaa (nro 130)

 Printtaa

Esiopetus -1-2 lk, Ideoita opetukseen, Kuvataide, Monipuolinen ruokavalio

Lautasmallin voi koota myös kuvataiteen tunnilla. Tässä tehtävässä oppilaat askartelevat lautasmallin periaatteita noudattaen omat lautasensa.

Taustatietoa opettajalle

Terveyttä ruoasta – suomalaisissa ravitsemussuosituksissa 2014 kuvataan lautasmallia näin:

”Lautasmallista on apua hyvän aterian koostamisessa. Malli antaa oivallisen kuvan myös siitä, mistä perusaineksista suositusten mukainen ruokavalio koostuu. Täytä puolet lautasesta kasviksilla, esimerkiksi raasteilla, salaatilla ja lämpimällä kasvislisäkkeellä. Perunan osuus lautasesta on noin neljännes. Perunan sijaan voit syödä riisiä, pastaa tai muita viljavalmisteita. Lautasesta noin neljännes jää kala-, liha- tai munaruualle. Sen voit korvata palkokasveja, pähkinöitä tai siemeniä sisältävällä kasvisruualla. Valitse ruokajuomaksi rasvatonta maitoa, piimää tai vettä. Lisäksi ateriaan kuuluu täysjyväleipää, jonka päällä on sipaisu pehmeää kasvirasvalevitettä. Marjat tai hedelmät jälkiruokana täydentävät aterian. Maitovalmisteen ja jälkiruuan voit jättää syötäväksi myös välipalana. Lautasmalli toimii hyvin riippumatta annoksen koosta. Mallin mukaiset ateriat voit koostaa monenlaisista ruokavaihtoehdoista, joko itse tehdyistä tai valmisruuista.”

Valmistelut

  • Tulosta kuva lautasmallista.
  • Varaa askartelua varten jokaiselle oppilaalle yksi A3-kokoinen kartonki, kertakäyttömuki, -lautanen, -aterimet ja servietti.
  • Ruoka-aineita voi askarrella mielikuvitusta käyttäen silkki- tai
    kreppipapereista, langanpätkistä, helmistä, tikuista, aaltopahvista, taikataikinasta jne. Värejä ja yksityiskohtia voi lisätä koristegeeleillä, tusseilla ja puuväreillä. Käyttää voi myös oikeita kuivaraaka-aineita kuten makaronia tai riisiä. Askartelussa voi hyödyntää myös erilaisia tilkkuja ja tähdemateriaaleja. Kiinnitykseen tarvitaan yleisliimaa ja paperiliimaa.
  • Voit halutessasi valmistaa etukäteen malliversion, joka havainnollistaa tehtävänantoa.

Tehtävän toteutus

Ohjeista oppilaat askartelemaan ennalta varatuista materiaaleista oma lautasmalli. Korosta sitä, että mielikuvitusta saa käyttää ja että lautasmallit saavat näyttää erilaisilta, sisältää erilaisia ruokia ja värejä.

Kannusta lapsia täyttämään lautasmallinsa omilla lempiruuillaan, jotta siitä tulisi houkuttelevampi. Tärkeää on kuitenkin noudattaa lautasmallin periaatteita.

Jakakaa lautanen lautasmallin mukaisesti eri sektoreihin, jotka voi värittää omalla värillään. Sen jälkeen lautasen täyttäminen voi alkaa.

Kiinnittäkää valmiit työt luokan seinälle muistuttamaan aiheesta.

Tehtävän lähde: Hyvän Olon Eväät -opas

Liitteet

Voisit tykätä myös näistä


Jaa: