Sesonkiruuat Suomesta ja maailmalta (nro 131)

 Printtaa

3-6 lk, Esiopetus -1-2 lk, Etäopetus, Ideoita opetukseen, Kestävät ruokavalinnat, Kotitalous, Ruokakulttuurit, Ympäristöoppi

Sesongit rytmittävät ruokavuottamme. Tehtävän tarkoituksena on tunnistaa, mitä erilaisia ruokia kuuluu mihinkin vuodenaikaan. Tehtävän avulla voi tehdä myös näkyväksi eri kulttuureiden juhlapäiviä ja -ruokia.

”Juttelimme luokassa joulun sesonkiruuista, mitä ne ovat ja mitä niistä oppilaiden kotona syödään.” (Opettaja, 2. lk)

Tehtävän toteutus

Kirjoita taululle vuodenajat niin, että niiden alle mahtuu kirjoittamaan ruokaehdotuksia. Miettikää yhdessä, mitä sesonkiruokia voisi kuulua mihinkin vuodenaikaan ja miksi. Kirjaa oppilaiden ruokaehdotukset oikean vuodenajan alle ja auta tarvittaessa. Mitkä ruuista ovat tuttuja ja mitkä niistä ovat mieluisimpia?

VuodenaikaSesonkiruuat Suomessa
Talvi
Joulukinkku tai -kalkkuna, imelletty porkkana-, peruna-, lanttu- ja maksalaatikko, lipeäkala, rosolli, luumukiisseli, piparkakut, joulutortut, glögi, blinit ja mäti, madekeitto, Runebergin tortut, ystävänpäivän leivokset, laskiaspullat, hernerokka
KevätPääsisäislammas, mämmi, pasha, pääsiäismuna, sima, tippaleivät
KesäRaparperiherkut, uudet perunat ja silli, varhaisvihannekset ja -kaali, nuoret juurekset, grillimakkara ja muut grillattavat, mansikat ja metsämarjat, ravut
SyksyRiistaruuat, puolukat, sienet, juurekset, martinpäivänhanhi
MuutSyntymäpäiviin ja häihin kuuluu yleensä täytekakku

Alla olevasta taulukosta löydät eri kulttuureihin kuuluvia juhlapäiviä:

VuodenaikaJuhlapäivät
Talvi
Jalda (persialainen talvipäivänseisauksen juhla), joulu, hanukka, pakkasukon juhla ja uusivuosi (Venäjä), Runebergin päivä, laskiainen, Kalevalan päivä, kiinalainen uusivuosi 
KevätPääsiäinen, Nowruz (persialainen uusi vuosi), Holi (intialainen värien juhla keväällä), hanami (Japani), vappu, äitienpäivä
KesäJuhannus
SyksyDiwali (intialainen valon juhla), kekri, pyhäinpäivä, isänpäivä, kuolleiden päivä (Meksiko)
Muut (vaihtelevat ajankohdat)Id al-Adha (islamilainen uhrijuhla), Id al-Fitr (islamilainen ramadan-paastokuukauden päättymisen juhla)

Tehtävän lähde: Makumatkalla – Innostavia ideoita ruokakasvatukseen, PS-kustannus 2013.

Voit tilata kirjan halutessasi täältä.

Voisit tykätä myös näistä


Jaa: