Sesonkiruuat Suomesta ja maailmalta (nro 131)
Sesongit rytmittävät ruokavuottamme. Tehtävän tarkoituksena on tunnistaa, mitä erilaisia ruokia kuuluu mihinkin vuodenaikaan. Tehtävän avulla voi tehdä myös näkyväksi eri kulttuureiden juhlapäiviä ja -ruokia.
”Juttelimme luokassa joulun sesonkiruuista, mitä ne ovat ja mitä niistä oppilaiden kotona syödään.” (Opettaja, 2. lk)
Tehtävän toteutus
Kirjoita taululle vuodenajat niin, että niiden alle mahtuu kirjoittamaan ruokaehdotuksia. Miettikää yhdessä, mitä sesonkiruokia voisi kuulua mihinkin vuodenaikaan ja miksi. Kirjaa oppilaiden ruokaehdotukset oikean vuodenajan alle ja auta tarvittaessa. Mitkä ruuista ovat tuttuja ja mitkä niistä ovat mieluisimpia?
Vuodenaika | Sesonkiruuat Suomessa |
Talvi | Joulukinkku tai -kalkkuna, imelletty porkkana-, peruna-, lanttu- ja maksalaatikko, lipeäkala, rosolli, luumukiisseli, piparkakut, joulutortut, glögi, blinit ja mäti, madekeitto, Runebergin tortut, ystävänpäivän leivokset, laskiaspullat, hernerokka |
Kevät | Pääsisäislammas, mämmi, pasha, pääsiäismuna, sima, tippaleivät |
Kesä | Raparperiherkut, uudet perunat ja silli, varhaisvihannekset ja -kaali, nuoret juurekset, grillimakkara ja muut grillattavat, mansikat ja metsämarjat, ravut |
Syksy | Riistaruuat, puolukat, sienet, juurekset, martinpäivänhanhi |
Muut | Syntymäpäiviin ja häihin kuuluu yleensä täytekakku |
Alla olevasta taulukosta löydät eri kulttuureihin kuuluvia juhlapäiviä:
Vuodenaika | Juhlapäivät |
Talvi | Jalda (persialainen talvipäivänseisauksen juhla), joulu, hanukka, pakkasukon juhla ja uusivuosi (Venäjä), Runebergin päivä, laskiainen, Kalevalan päivä, kiinalainen uusivuosi |
Kevät | Pääsiäinen, Nowruz (persialainen uusi vuosi), Holi (intialainen värien juhla keväällä), hanami (Japani), vappu, äitienpäivä |
Kesä | Juhannus |
Syksy | Diwali (intialainen valon juhla), kekri, pyhäinpäivä, isänpäivä, kuolleiden päivä (Meksiko) |
Muut (vaihtelevat ajankohdat) | Id al-Adha (islamilainen uhrijuhla), Id al-Fitr (islamilainen ramadan-paastokuukauden päättymisen juhla) |
Tehtävän lähde: Makumatkalla – Innostavia ideoita ruokakasvatukseen, PS-kustannus 2013.
Voit tilata kirjan halutessasi täältä.