Väriympyrä kasviksista (nro 170)

 Printtaa

3-6 lk, Ideoita opetukseen, Kasvikset, Kestävät ruokavalinnat, Kuvataide, Retket, Ympäristöoppi

Kaunis väriympyrä tutustuttaa väreihin, kasviksiin ja havainnoi miten paljon erilaisia kasviksia onkaan.

Valmistelu

  • Oppilaat tarvitsevat kynän ja paperia
  • Väriympyrä voidaan toteuttaa oikeilla ruoka-aineilla (kukin oppilas tuo jotain kotoa) tai kuvittamalla ruoka-aineita piirtäen tai maalaten.
  • Tehtävään voi yhdistää vierailun kaupan hevi-osastolla.

Toteutus

Syötävien kasvien runsaus

Järjestä nopeuskisa. Ohjeista oppilaat kirjoittamaan paperille niin monta juuresta, vihannesta, marjaa tai hedelmää kuin vain keksivät 2 minuutin aikana. Ajan päätyttyä jokainen laskee, kuinka monta nimeä ehtivät kirjoittaa. Voittaja on se, joka keksi nimiä eniten ja hänen listansa luetaan ääneen. Kysy sitten oliko jollakin listallaan joku kasvis mitä ei vielä sanottu. Täydentäkää näin listaa ja katsokaa kuinka paljon eri kasviksia luokka keksi yhteensä tuon 2 minuutin aikana. Voitte katsoa netistä kuvia niistä kasviksista, joita muut eivät tunnista nimeltä.

Voit kysyä montaako eri kasvista oppilailla tulee syötyä yhden päivän tai viikon aikana. Saatatte huomata suuren eron sen luvun ja visailun avulla kerätyn luvun kanssa.

Voit kertoa, että maailmassa on noin 400 000 kasvia, joista noin puolet ovat ihmiselle syötäviä. Kuitenkin niistä syödään noin 200 lajia. Maailmanlaajuisesti vain kolme kasvilajia täyttää jo puolet syötyjen kasvisten määrästä – maissi, riisi ja vehnä.

Terveydelle ja luonnon monimuotoisuudelle on kuitenkin hyväksi, että kasveja syötäisiin monia erilaisia lajeja päivittäin ja viikoittain.

Vierailu ruokakaupassa

Voitte käydä tutustumassa lähikaupan hevi-osastoon ja laskea kuinka montaa eri lajia siellä myydään ja voitte havainnoida elintarvikkeiden värejä. Oppilaat voi jakaa ryhmiin väriympyrän eri värien mukaan ja kukin ryhmä etsii oman värisiä kasviksia joko kuvaten tai kirjoittaen nimet ylös.

Väriympyrä

Tustustukaa väriympyrään ja sen logiikkaan. Luokaa sellainen itse haluamallanne tavalla kasviksien värejä hyödyntäen.

Vinkki! Käyttäkää myös apunanne kasviskuvia ja Maistuvan koulun kasvisjulistetta. Lue lisää ideakortista: Eriväriset kasvikset.

Voisit tykätä myös näistä


Jaa: