Päivän ruokalista (nro 204)

 Printtaa

3-6 lk, Esiopetus -1-2 lk, Ideoita opetukseen, Kouluruokailu, Ruokakulttuurit, Ruuan reitit, Tapakasvatus

’Mitä on tänään ruokana?’ on tuttu kysymys oppilaiden suusta. Ruokailu voi olla koulupäivän kohokohta ja syystä! Oppilaat ovat kiinnostuneita siitä, mitä pöytään on katettu. Opettaja voi päivittäin tutustua ruokalistaan yhdessä oppilaidensa kanssa ja toteuttaa ruokakasvatusta hyvin luontevasti tavalla, joka ei vaadi suunnitteluaikaa.

Taustatietoa opettajalle

Joillekin oppilaille on haastavaa maistaa uusia ruokia ja haastetta lisää, jos ei edes ruokaa ottaessa tiedä, mistä ruuasta on kyse tai jos ei voi erottaa, mistä ruoka on valmistettu. Päivittäinen rutiini tutustua päivän ruokalistaan yhdessä ennen varsinaista ruokailuhetkeä vahvistaa oppilaiden ruokaosaamista, tekee ruokailuhetkestä odotetun ja lisää kouluruuan arvostusta.

Mitä on tänään ruokana ja mitä se sisältää? Samalla on mahdollista tutustua ruokasanastoon, ruokalajeihin ja mistä maasta kyseinen ruoka on peräisin tai kuinka kyseinen ruoka valmistetaan. Nopea kuvahaku netissä voi antaa jo osviittaa siitä, minkä näköistä ruokaa on valmistettu nautittavaksi. Lisätietoja voi etsiä myös luokkajärjestäjä ja esitellä sitä koko luokalle.

Mikäli koulussanne on tarjolla vapaasti kaksi pääruokavaihtoehtoa, tutustukaa näihin molempiin. Kasvisruokavaihtoehdon esittely ja siihen tutustuminen voi lisätä sen suosiota. Voitte käydä läpi myös erityisruokavaliomerkinnät, mikäli luokan oppilaalla on erityisruokavalio. Näin kyseisen oppilaan ei tarvitse etukäteen jännittää ja varmistaa vielä linjastolla, onko ruoka hänelle sopiva.

Joissain kunnissa on käytössä ruokakuvia tai kuvallinen ruokalista, joka helpottaa ruokaan tutustumista ja siitä kertomista. Tässä joitakin linkkejä, joista voi löytää valmiita ruokakuvia erityisesti pienemmille tai kuvatuesta muuten hyötyville oppilaille:

Ruokalistaan tutustuminen tukee erityisesti Suomeen muuttaneita oppilaita, joille suomalainen kouluruoka ja suomenkielinen ruokalista voivat olla vieraita. Lue lisää monikulttuurisesta ruokakasvatuksesta ja kouluruokailusta täältä.

Toteutustapoja

  • Opettajan johdolla tutustutaan oppitunnilla päivän ruokalistaan heti koulupäivän aluksi tai juuri ennen ruokailua. Tähän avuksi muutama kysymys: Mitä tänään on ruokana? Mistä kyseinen ruoka valmistetaan?
  • Luokan maskotti kertoo ensimmäisellä tunnilla oppilaille, mitä tänään on ruokana.
  • Aamunavauksessa tai koulun radion kautta oppilaat pääsevät vuorotellen kertomaan mitä on tänään ruokana
  • Luokkajärjestäjä kertoo luokalle mitä on tänään ruokana.
  • Oppilaat valokuvaavat 6 viikon ruokalistan lautasmallin mukaiset ateriakokonaisuudet esim. ilmaisutaidon valinnaisen yhteydessä. Kuvat ovat näkyvillä koulun nettisivuilla tai infotaulussa. Tai tehkää luokan yhteinen dia-esitys kouluruuasta kotiväelle.
  • Kirjoita runo päivän ruuasta ja esitä oppilaille. Kannusta oppilaita kirjoittamaan ruuasta omia runoja.

Voisit tykätä myös näistä


Jaa: