Viljaa & Villiyrttejä – metsärastit (nro 238)

 Printtaa

3-6 lk, Ideoita opetukseen, Kestävät ruokavalinnat, Retket, Ympäristöoppi

Kaipaatko koko luokan kanssa kivaa toiminnallista tekemistä ja vieläpä keväällä villiyrttisesongin aikaan? Nappaa tästä mukaasi metsärastit, joilla pääsette kisailemaan pienissä joukkueissa metsäympäristössä. Rastit sisältävät myös tärkeitä huomioita metsässä liikkumisesta ja jokaisenoikeuksista.

“Tästä alkaa jännittävä metsärastirata!

Keksikää ensin joukkueellenne jokin teitä loistavasti kuvastava nimi.”

Vaikka itse rastit päättyvät lettujen paistoon retkikeittimillä, voi retken lopettaa myös rasteihin tai yrttien keräilyyn. Näin rastit ilahduttavat myös kevätyrttisesongin ulkopuolella. Retkieväänä toimii lettujen sijaan myös pulla, jonka päälle voi sipaista hilloa ja koko annoksen koristella villiyrteillä!

Esivalmistelu

Koulun lähettyviltä tulisi löytyä metsä, jossa rastit voi toteuttaa. Rastien reitti tulee suunnitella etukäteen ja matkalle laittaa tarvittaessa myös ohjeistusta, kuten nuolia. Yrttien keräämiseen joukkueet tarvitsevat pussin. Viljaviestiin tarvitaan 1 lusikka / joukkue ja 2 astiaa / joukkue, sekä sopivaa viljaa kuljetettavaksi. Aarrejahdissa rajatulle alueelle piilotetaan 8-10 aarretta (esim. sitruunoita). Lisäksi tarvitaan 1 huivi / joukkue. Opettajalla on hyvä olla muistiinpanovälineet, sekuntikello ja esimerkiksi pilli, jolla koota oppilaat yhteen.

Lettukestien toteuttamiseen tarvittavat ainekset on listattu ohjeisiin. Paistamiseen tarvitsette esim. muurinpohjapannun, retkikeittimiä tai vaikkapa kotitalousluokan käyttöönne. Retkikeittimiä voi kysyä lainaksi paikallisilta tahoilta, kuten Maa- ja Kotitalousnaisilta, partiolaisilta tai Martoilta. Luontokoulu Kaisla lainaa retkikeittimiä Lahden alueella. Metsäretki on antoisa kokemus myös ilman lettuja!

“Mahtava asenne ja esimerkiksi siirtymiseen annettujen ohjeiden noudattaminen kerryttää sekin pistekassaa!”

Toteutus

Tämä vihkonen sisältää ohjeet rastien toteutukseen. Rastit on toteutettu osana Lahden kaupungin Maistuva ilmastoruoka – hanketta, jota rahoittaa ympäristöministeriö.

Voisit tykätä myös näistä


Jaa: