Viljaa & Villiyrttejä – metsäretki (nro 237)

 Printtaa

3-6 lk, Esiopetus -1-2 lk, Ideoita opetukseen, Retket, Ympäristöoppi

Kaipaatko koko luokan kanssa kivaa toiminnallista tekemistä ja vieläpä keväällä villiyrttisesongin aikaan? Luontokoulu Kaislan valikoimasta löytyy hauska metsäsatu, jossa Venny Villi Voikukka ystävineen tutustuttaa oppilaat metsään leikkiympäristönä, erilaisten ötököiden, matosten ja pörriäisten kotina sekä tietenkin villiyrttien kasvualustana. Oppilaat saavat kokea metsän kaikilla aisteilla. Satu sisältää myös tärkeitä huomioita metsässä liikkumisesta ja jokaisenoikeuksista.

Vaikka itse satu päättyy metsäkesteihin, voi sen lopettaa myös leikkeihin tai yrttien keräilyyn. Näin satu ilahduttaa myös kevätyrttisesongin ulkopuolella. Retkieväänä toimii lettujen sijaan myös pulla, jonka päälle voi sipaista hilloa ja koko annoksen koristella villiyrteillä!

“Mitä veikkaat, pitävätkö kastemadot joskus taloyhtiön pihatalkoita?
Onkohan linnuilla yhtiövastike?
Entäpä poluilla talvikunnossapitoa?

Esivalmistelut

Lettukestien toteuttamiseen tarvittavat ainekset on listattu vihkossa. Paistamiseen tarvitsette esim. muurinpohjapannun, retkikeittimiä tai vaikkapa kotitalousluokan käyttöönne. Retkikeittimiä voi kysyä lainaksi paikallisilta tahoilta, kuten Maa- ja Kotitalousnaisilta, partiolaisilta tai Martoilta. Metsäretki on antoisa kokemus myös ilman lettuja!

Luontokoulu Kaisla tarjoaa ohjattua metsäretkikokonaisuutta Lahden alueella toukokuun ajan.

Koulun lähettyviltä tulisi löytyä metsä, jossa sadun voi toteuttaa. Mukaan retkelle voi varata muutamia pusseja yrttien keräämistä varten, säähän sopivat varusteet (hattu heteellä) ja oppilaille omat juomapullot. Mikäli nokkosta retkiympäristöstä löytyy, on se viisainta kerätä hansikkailla aikuisen avustuksella.

“Olen maukkaimmillani keväällä ja alkukesällä ennen keltaista kukintaani! Olen varsin yleinen ja kenties aliarvostettu aarre. Joko tunnistat minut?”

Toteutus

Satuvihkonen sisältää ohjeet retken toteutukseen. Satu on toteutettu osana Lahden kaupungin Maistuva ilmastoruoka – hanketta, jota rahoittaa ympäristöministeriö.

Voisit tykätä myös näistä


Jaa: